Παράσιτα που μετατρέπουν τα φυτά σε ζόμπι

Τα νεκροζώντανα πλάσματα δεν υπάρχουν μόνο στις ταινίες, αφού όπως φαίνεται υπάρχουν ορισμένοι παρασιτικοί οργανισμοί που μπορούν να μετατρέψουν ζώα και φυτά σε αληθινά ζόμπι.




Μια ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο John Innes στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψε πρόσφατα πως ορισμένα παρασιτικά βακτήρια που ονομάζονται phytoplasma μετατρέπουν το φυτό ξενιστή φσε ζωντανό νεκρό.

Συγκεκριμένα, όταν αυτά τα βακτήρια αναλαμβάνουν δράση, μετατρέπουν τα λουλούδια του φυτού σε πράσινα φυλλώματα, κάνοντας τα πέταλα πράσινα και εμποδίζοντας τα λουλούδια από το να παράγουν απογόνους.

Αυτό συμβαίνει επειδή το παράσιτο έχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται SAP54, η οποία αλληλεπιδρά με το φυτό, έτσι ώστε τα λουλούδια να αυτοκαταστρέφονται από μέσα

Η Σάσκια Χογκενχουτ, φυτοπαθολόγος του ινστιτούτου John Innes εξηγεί:

«Το φυτό φαίνεται ζωντανό, αλλά αυτό είναι μόνο για το καλό του παθογόνου. Σε μια εξελικτική έννοια, το φυτό είναι νεκρό και ανίκανο να παράγει απογόνους.»

Ωστόσο οι τρομακτικές ικανότητες του συγκεκριμένου βακτηρίου δε σταματούν εκεί. Εκτός από την αλλαγή δομής ενός λουλουδιού που το καθιστά στείρο, τα βακτήρια μπορούν επίσης να προσελκύσουν έντομα. Αντί να μεταφέρουν τη γύρη, τα έντομα αυτά θα μεταφέρουν το παράσιτο σε περισσότερα θύματα, μετατρέποντας περισσότερα φυτά σε πράσινες, φυλλώδεις μαριονέτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου