Οι πιγκουίνοι φορούν «παγωμένο» παλτό για να επιβιώσουν στο ψύχος


Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι «φορούν» μια αόρατη ασπίδα κρύου αέρα που αποτρέπει την απώλεια θερμότητας από το σώμα τους και επιτρέπει στα πτηνά να επιβιώνουν στις παγωμένες θερμοκρασίες της Ανταρκτικής.


Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters.

«Στα περισσότερα πτηνά τα φτερά εμποδίζουν την απώλεια θερμότητας γι’ αυτό και η θερμοκρασία της επιφάνειας του σώματός τους είναι, υπό κανονικές συνθήκες, λίγους βαθμούς υψηλότερη από την θερμοκρασία περιβάλλοντος», επισημαίνεται στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής τον Δρ. Dominic McCafferty.

«Για τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, οι περισσότερες εξωτερικές επιφάνειες του σώματός τους είναι ψυχρότερες από τον περιβάλλοντα αέρα, αν και η θερμοκρασία του αέρα είναι κάτω του μηδενός. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η φτερωτή επιφάνεια των πιγκουίνων παραδόξως θερμαίνεται μέσω της συναγωγής θερμότητας από τον περιβάλλοντα αέρα», τονίζουν οι ερευνητές.Είναι λες και οι πιγκουίνοι βρίσκονται μέσα σε έναν μικρό, φυσικό φούρνο συναγωγής θερμότητας. Το φαινόμενο απεικονίζεται στη φωτογραφία.

Σε μηδενική θερμοκρασία το πουλί είναι κρύο για τα δικά μας δεδομένα αλλά θερμότερο από το περιβάλλον του. Κανείς δεν θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερο παλτό από αυτό των πιγκουίνων.

«Τα φτερά των πιγκουίνων παρέχουν άνω του 80% της συνολικής μόνωσης και είναι πολύ ανθεκτικό στη διείσδυση του αέρα», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Παράλληλα προσθέτουν ότι: «το χοντρό, φολιδωτό δέρμα των πιγκουίνων παρέχει καλή προστασία από το ψύχος και την επαφή με τον πάγο. Εκτός αυτού, οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι έχουν σχετικά μικρό ράμφος για το σώμα τους, κάτι που επίσης ελαχιστοποιεί την απώλεια θερμότητας. Επίσης οι πιγκουίνοι συγκεντρώνονται σε ομάδες για να διατηρηθούν ζεστοί.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου