Γιατί οι μύγες «ποτίζουν» τα μωρά τους με αλκοόλ


Ένα είδος φρουτόμυγας που «βουτά» τα μικρά της στο αλκοόλ για να τα προστατέψει από παρασιτικές σφήκες ανακάλυψαν βιολόγοι από το Emory University of Atlanta, στις Ηνωμένες Πολιτείες.






Οι επιστήμονες μελετούσαν την αναπαραγωγική συμπεριφορά μυγών κατά την παρουσία παρασιτικών σφηκών.

Οι παρασιτικές σφήκες γεννούν τα αυγά τους στις προνύμφες των μυγών, χρησιμοποιώντας στην ουσία τα μυγάκια για την εκκόλαψη των δικών τους αυγών.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες χώρισαν τις φρουτόμυγες σε δυο διαφορετικά κλουβιά, εκ των οποίων το ένα περιείχε παρασιτικές σφήκες και το άλλο όχι.

Και τα δυο κλουβιά διέθεταν δυο δοχεία με τροφή. Το ένα δοχείο περιείχε τροφή εμποτισμένη με αλκοόλ σε ποσοστό 6%, ενώ η τροφή του δεύτερου δοχείου δεν είχε αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν εκπληκτικά. Στο κλουβί με τις σφήκες, οι μύγες του είδους Drosophila melanogaster γεννούσαν τα αυγά τους στο μέσα στο δοχείο με το αλκοόλ σε ποσοστό 90%, ενώ στο κλουβί που δεν είχε σφήκες το ποσοστό των μυγών που γεννούσαν τα αυγά τους μέσα στο αλκοόλ ήταν πολύ μικρότερο, στο 40%.

Το γεγονός ότι οι φρουτόμυγες τρέφονται με μύκητες και  βακτήρια που αναπτύσσονται στα σάπια φρούτα τις έχει καταστήσει αρκετά ανθεκτικές στις τοξικές ιδιότητες του αλκοόλ, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τις σφήκες.

Οι μύγες φαίνεται πως αντιλαμβάνονται αυτή την «αδυναμία» των παρασιτικών σφηκών γι’ αυτό και στο πλαίσιο του πειράματος επέλεξαν να γεννήσουν τα αυγά τους στο δοχείο με το αλκοόλ. Ήξεραν ότι οι υψηλές ποσότητες αλκοόλ στις προνύμφες της μύγας θα σκότωνε τα αυγά της σφήκας.

Οι φρουτόμυγες που συμμετείχαν στο πείραμα είχαν εκκολαφθεί στο εργαστήριο και δεν είχαν έρθει ποτέ σε επαφή με παρασιτικές σφήκες πριν τη δοκιμασία.

Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι στη θέα της παρασιτικής σφήκας οι φρουτόμυγες στρεσάρονται και αναζητούν αλκοόλ.

Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η προστασία των παιδιών της δεν είναι η μόνη αιτία που μπορεί να ωθήσει τη μύγα στο αλκοόλ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι αρσενικές μύγες που απορρίπτονται από τις θηλυκές καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, από εκείνες που καταφέρνουν να ζευγαρώσουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ διεγείρει τον εγκέφαλο της μύγας χαρίζοντας την αίσθηση της «ανταμοιβής», όπως ακριβώς αισθάνονται τα έντομα μετά από μια σεξουαλική κατάκτηση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου