Τα κινητά σκοτώνουν τις μέλισσες;

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν την αιτία. Ο ερευνητής μελισσών Δρ. Ντάνιελ Φαβρ, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχει βρει το πρόβλημα και εσείς – όπως κι εμείς – θα μπορούσατε να είστε μέρος του.


Ο Δρ. Φαβρ πιστεύει ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που έχει συμβάλει στην παρακμή των αποικιών των μελισσών, η οποία οδηγεί σε μαζικά προβλήματα στον πληθυσμό του είδους.
Η θεωρία του βασίζεται σε διάφορες μελέτες που διεξήγαγε ο ίδιος μαζί με την ερευνητική του ομάδα, τοποθετώντας ένα κινητό τηλέφωνο κάτω από ορισμένες κυψέλες.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα έντομα αντιδρούσαν κάθε φορά που το τηλέφωνο βρισκόταν μακριά, καθώς και όταν βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής ή ήταν ενεργό.
Συγκεκριμένα, όταν ίσχυε κάποιο από τα παραπάνω, οι μέλισσες συμπεριφέρονταν άγρια, δίνοντας σήματα που χρησιμοποιούν συνήθως κατά τη διάρκεια της εξάπλωσής τους.
Οι μέλισσες της μελέτης δεν δημιούργησαν σμήνος και μέσα σε λίγα λεπτά απ’ όταν η ερευνητική ομάδα απενεργοποίησε τα τηλέφωνα, είχαν ηρεμήσει.
Ο Δρ. Φαβρ πιστεύει ότι εάν όντως τα σήματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα ευθύνονται για την εχθρική αντίδραση των μελισσών, αυτός θα μπορούσε να είναι και ο λόγος που εγκαταλείπουν τις κυψέλες τους.
Ωστόσο, αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία, παρόλο που είναι αρκετά ενδιαφέροντα, δεν εξηγούν πλήρως την αύξηση του αριθμού των αποικιών που καταρρέουν. Για παράδειγμα, γιατί πολλές αποικίες μελισσών, οι οποίες βρίσκονται μακριά από κάθε είδους δραστηριότητα κινητών τηλεφώνων, εξακολουθούν να καταρρέουν;
Όπως και να έχει, εμείς δεν μπορούμε παρά να απορούμε: Αν αποδειχθεί επίσημα ότι τα κινητά τηλέφωνα ευθύνονται για τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών, το ανθρώπινο γένος θα ήταν διατεθειμένο να εγκαταλείψει τα τηλέφωνά του μια για πάντα;

Πηγή: directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου