Ανακαλύφθηκε προϊστορικό θαλάσσιο τέρας.

Ο απολιθωμένος σκελετός του θαλάσσιου τέρατος ανακαλύφθηκε σε μια έρημο κοντά στην πόλη Μάρε της νότιας Αυστραλίας, ενώ άνηκε σε έναν ιχθυόσαυρο, ο οποίος ήταν ένα θαλάσσιο ερπετό που έμοιαζε με δελφίνι και έζησε την εποχή των δεινοσαύρων.



Το θαλάσσιο αυτό τέρας εκτιμάται πως ζούσε πριν 120 εκατομμύρια χρόνια. 
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι επιστήμονες μελετώντας τα λείψανα του, ανακάλυψαν πως τα ζώα εκείνης της εποχής έδιναν «επικές» μάχες προκειμένου να επιβιώσουν.
Οι πληγές από το δάγκωμα του ιχθυόσαυρου, προήλθαν μάλλον από μέλος του ίδιους είδους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν πως ήταν αποτέλεσμα μάχης ανάμεσα σε δύο ιχθυόσαυρους που πάλευαν για την τροφή τους.
Οι ιχθυόσαυροι, ήταν τα δελφίνια της εποχής των δεινοσαύρων. Οι ενήλικες είχαν μήκος 6 μέτρα, μεγάλη μουσούδα και 100 δόντια, όπως αυτά των κροκοδείλων. Θηράματά τους, ήταν άλλα ψάρια αλλά και καλαμάρια.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν οι επιστήμονες που το μελέτησαν, το δάγκωμα και η απόσταση μεταξύ των δοντιών, υπολογίζεται πως προήλθαν από άλλον ιχθυόσαυρο, αφού κανένα άλλο είδος της εποχής δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα στοιχεία μάλιστα έδειξαν πως το δαγκωμένο κήτος επέζησε για αρκετό καιρό μετά την «μάχη».
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα οστά του ιχθυόσαυρου σε μια απομακρυσμένη και έρημη πόλη, στο βόρειο τμήμα της Νοτίου Αυστραλίας.
Όταν το κήτος ζούσε, η Αυστραλία ήταν ακόμη δίπλα στην ανταρκτική και πολύ πιο νότια από ότι είναι τώρα. Ο καθαρισμός και η επανασυναρμολόγηση των οστών του ιχθυόσαυρου, αποκάλυψε το δάγκωμα κάτω από τη γνάθο του κήτους.
Πλέον, οι Αυστραλοί ερευνητές ελπίζουν πως αυτό το εύρημα θα τους βοηθήσει στο να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των κητών της εποχής.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου