Φάρμακο που «σβήνει» τα αρνητικά συναισθήματα.

Ενα φάρμακο που «απαλύνει» τον ψυχικό πόνο, καθώς διαγράφει εμπειρίες που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα έφτιαξαν καναδοί επιστήμονες. Το χάπι δρα αναστέλλοντας την έκκριση της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες (κορτιζόλη) και... 
...προκαλεί συναισθήματα τα οποία συνοδεύουν τις άσχημες αναμνήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να διαγράφει και τις ίδιες τις επώδυνες αναμνήσεις.

Επιπλέον, ακόμη και όταν το άτομο δεν βρίσκεται υπό την επήρεια του φαρμάκου, βάσει των κλινικών δοκιμών, ο εγκέφαλός του δεν ενεργοποιεί ξανά το τραυματικά συναισθηματικό φορτίο και τον ανάλογο ψυχικό πόνο.

Η δραστική ουσία ονομάζεται μετυραπόνη και οι ερευνητές του καναδικού πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Κέντρου Μελετών του Ανθρώπινου Στρες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λουί-Λαφοντέν, με επικεφαλής την Μαρίν-Φρανς Μαρέν, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τους στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Έφτιαξαν φάρμακο που «σβήνει» τα αρνητικά συναισθήματα

Η νέα μελέτη αμφισβητεί τη θεωρία ότι οι εμπειρίες που καταγράφονται στη μνήμη δεν μπορούν να τροποποιηθούν από τη στιγμή που εγγράφονται και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο.

Η μετυραπόνη μειώνει δραματικά την κορτιζόλη, η οποία εμπλέκεται άμεσα στην ανάκληση των αναμνήσεων και έτσι η αύξηση της πρώτης μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν συνδεθεί με τις αναμνήσεις.

Οι κλινικές δοκιμές με 33 εθελοντές έδειξαν ότι η ουσία του έκανε να μην μπορούν -μέχρι και τέσσερις μέρες μετά την χορήγηση του φαρμάκου- να ανακαλέσουν τις πιο αρνητικές πλευρές μιας ιστορίας, ενώ δεν είχαν πρόβλημα να θυμηθούν τις συναισθηματικά ουδέτερες πλευρές.

Μάλιστα, ακόμα και όταν η δράση της μετυραπόνης σταματούσε και το επίπεδο κορτιζόλης αύξανε, πάλι οι ίδιοι άνθρωποι συνέχιζαν να μην μπορούν να θυμηθούν και να «βιώσουν» τις οδυνηρές αναμνήσεις.
Οι καναδοί ερευνητές εκτιμούν πως ουσία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες, αλλά και γενικά όσους βασανίζονται συχνά από άσχημες αναμνήσεις.

Εν τούτοις, οι ειδικοί δεν έχουν καταστήσει σαφές το μηχανισμό δράσης της συγκεκριμένης ουσίας, ενώ μελετούν ακόμη εάν μεταβάλλοντας το επίπεδο της κορτιζόλης εμπλέκεται άμεσα στην ανάκληση των γενικών αναμνήσεων, με επικείμενο αποτέλεσμα τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμαναν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες πριν δοκιμαστεί σε ασθενείς αυτό το φάρμακο ή κάποιο άλλο παρεμφερές, το οποίο επίσης θα μειώνει δραστικά την κορτιζόλη.


Πηγήhttp://www.otherside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου