Φόρτιση φορητών συσκευών μέσω των ήχων.

Μία νέα τεχνολογία θα μπορούσε να συλλέξει την ενέργεια που φέρουν οι ήχοι του περιβάλλοντος και να την αξιοποιήσει για τη φόρτιση μπαταριών φορητών συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα.




Η τεχνολογία, που αναπτύσσεται από ερευνητή πανεπιστημίου της Νότιας Κορέας, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον ήχο που περιβάλλει τις συσκευές, προκειμένου να δώσει ποσά ενέργειας στις μπαταρίες τους και να αξιοποιήσει το πλεόνασμα της ενέργειας που προκύπτει κατά την ομιλία στο τηλέφωνο.

Ο Dr Sang-Woo Kim, που εξελίσσει τη σχεδίαση του συστήματος μετατροπής ενέργειας στο ινστιτούτο νανοτεχνολογίας πανεπιστιμίου της Σεούλ, δήλωσε:

"Ο ήχος που είναι πάντοτε στο παρασκήνιο της καθημερινής μας ζωής και στο περιβάλλον, έχει μέχρι στιγμής αγνοηθεί ως πηγή ενέργειας. Αυτό μας κινητοποίησε στην υλοποίηση παραγωγής ενέργειας μετατρέποντας την ενέργεια της φωνής, της μουσικής και του θορύβου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η ενέργεια του ήχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές καινούριες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων τα οποία μπορούν να φορτιστούν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αλλά και των ηχομονωτικών πετασμάτων στους αυτοκινητόδρομους που μπορούν να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια από το θόρυβο των περαστικών οχημάτων."

Σύμφωνα με την έρευνα, μία ποσότητα οξειδίου ψευδαργύρου ανάμεσα σε ηλεκτρόδια παράγει ηλεκτρική ενέργεια, καθώς πάλλεται από την πρόσπτωση των ηχητικών κυμάτων. Κατόπιν η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση μπαταρίας. Το πρωτότυπο μπορεί να μετατρέψει τον ήχο από την κίνηση του δρόμου σε ηλεκτρική τάση 50 millivolt, τιμή που αποτελεί απόδειξη για τη λειτουργία της διάταξης, αλλά δεν είναι ακόμη ικανή για εμπορική χρήση.

Ο στόχος της έρευνας είναι η βελτίωση της σύνθεσης του υλικού μεταξύ των ηλεκτροδίων, ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μεγαλύτερης ισχύος.

Πηγή: newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου