Τυφλοί κυριολεκτικά βλέπουν με τα αφτιά.

Ορισμένα τυφλά άτομα έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν την ηχώ προκειμένου να «δουν» πού βρίσκονται τα αντικείμενα γύρω τους. Με τον τρόπο αυτό διαθέτουν ένα εσωτερικό ηχητικό «GPS» το οποίο τους βοηθά να κινούνται στον χώρο. Τώρα μια νέα μελέτη μαρτυρεί ότι...





...τα άτομα αυτά είναι πιθανό να χρησιμοποιούν ακόμη και οπτικά τμήματα του εγκεφάλου τους ώστε να επεξεργάζονται τους ήχους. 

Η μελέτη αυτή που ανήκει σε καναδούς επιστήμονες εντοπίζει για πρώτη φορά την περιοχή του εγκεφάλου των ατόμων που έχουν την «όραση της νυχτερίδας».

Ο ηχοεντοπισμός αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό των νυχτερίδων οι οποίες εκπέμπουν ήχους σε υψηλό τόνο και στη συνέχεια χρησιμοποιούν την ηχώ που παράγεται για να εντοπίσουν τη λεία τους στο σκοτάδι. Ωστόσο και κάποια τυφλά άτομα χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό παράγοντας συγκεκριμένους ήχους με τη βοήθεια της γλώσσας τους ώστε να εντοπίζουν τα εμπόδια μέσα στον χώρο. Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE, είναι η πρώτη που διερευνά τον εγκέφαλο των τυφλών ατόμων που χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό.

Η μελέτη 

Η μελέτη διεξήχθη σε δύο τυφλούς άνδρες που έχουν την ικανότητα του ηχοεντοπισμού. Ο ένας εξ αυτών, ο οποίος αναφέρεται με τα αρχικά ΕΒ, ήταν ηλικίας 43 ετών και είχε τυφλωθεί στους 13 μήνες ζωής ενώ ο δεύτερος, με τα αρχικά LB, ήταν ηλικίας 27 ετών και τυφλώθηκε στα 14 έτη του.

Σε ορισμένους τυφλούς, τα αφτιά επιτρέπουν στον εγκέφαλο να χρησιμοποιεί ένα αυτοσχέδιο σόναρ

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι όταν οι δύο αυτοί ασθενείς άκουγαν ηχογραφήσεις του εαυτού τους στις οποίες χρησιμοποιούσαν ήχους για να εντοπίζουν αντικείμενα, ενεργοποιούνταν περιοχές του εγκεφάλου τους οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες συνδέονται με την όραση. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποτυπώσουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών περιοχών των εθελοντών μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας η οποία μετρά τη ροή του αίματος σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου παρέχοντας στοιχεία για τη δραστηριότητά του σε πραγματικό χρόνο.

Ενεργοποίηση του οπτικού φλοιού

Συγκεκριμένα οι τομογραφίες έδειξαν ότι όταν οι εθελοντές άκουγαν τις ηχογραφήσεις τους ενεργοποιείτο ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου. Ηταν επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όταν οι δύο άνδρες άκουγαν ήχους με ή χωρίς ηχώ, ο οπτικός φλοιός τους αποκρινόταν με βάση την ύπαρξη της ηχούς. Την ίδια στιγμή ο ακουστικός φλοιός που είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία των ήχων, δεν εμφάνιζε διαφορές στην απόκρισή του είτε υπήρχε ηχώ είτε όχι.

Η υποβολή στα ίδια ακριβώς τεστ δύο ανδρών που δεν ήταν τυφλοί και δεν διέθεταν ικανότητα ηχοεντοπισμού έδειξε ότι δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερη δραστηριότητα στον οπτικό φλοιό τους.

Ηχοεντοπισμός όπως …όραση

«Τα στοιχεία μας δείχνουν σαφώς ότι οι δύο ασθενείς χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό με έναν τρόπο που μοιάζει με την όραση» σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ρότμαν στο Τορόντο και προσθέτουν: «Με αυτόν τον τρόπο τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ηχοεντοπισμός μπορεί να προσφέρει στα τυφλά άτομα έναν μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησης».



Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως με δεδομένο ότι τα τυφλά άτομα προχωρούν σε «αναδιοργάνωση» του εγκεφάλου τους σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν όραση, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε μεγάλους αριθμούς ατόμων προκειμένου να αποκαλυφθούν τα μυστικά του εγκεφάλου. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι ειδικοί, η μελέτη αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην κατανόηση σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος ορισμένων τυφλών ατόμων καταφέρνει να ακολουθεί μια διαδικασία η οποία είναι ουσιαστικώς 2 σε 1 – συγχωνεύει δηλαδή τον ήχο με την όραση.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου