Τυφλός ζωγράφος "βλέπει" με τα δάχτυλα.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ιστορίες για τυφλούς ανθρώπους που βλέπουν με τα μάτια της ψυχής. Οι επιστήμονες λένε οι άνθρωποι αυτοί που δεν είδαν ποτέ το φως, που δεν ξέρουν πότε είναι μέρα και πότε νύχτα, που τα χρώματα, τα κτίρια, οι άνθρωποι είναι για αυτούς μόνο λέξεις, έχουν εξασκήσει τις υπόλοιπες αισθήσεις τους σε μία προσπάθεια να αντιληφθούν τον κόσμο.



Ο τούρκος ζωγράφος Εσρέφ Αρμαγάν όμως, αποτελεί μία πολύ ξεχωριστή περίπτωση. Αν και γεννήθηκε τυφλός αυτό δεν τον εμπόδισε να "βλέπει" τον κόσμο και μετά να τον ζωγραφίζει με ρεαλιστικότητα και λεπτομέρεια που συγκλονίζει. Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το πορτραίτο του Bill Clinton, το οποίο δημιούργησε ο τυφλός καλλιτέχνης.

Η "ανεξήγητη" ικανότητά του, οδήγησε πριν από λίγα χρόνια μία ομάδα επιστημόνων του Harvard, να τον προσκαλέσουν και να τον υποβάλλουν σε ειδικούς απεικονιστικούς ελέγχους με στόχο να ανακαλύψουν πώς μπορεί να "βλέπει" χωρίς όραση.

Η περίπτωση του τυφλού ζωγράφου, αλλάζει τις θεωρίες περί ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι ειδικοί λένε πως η περίπτωση του Armagan τους απασχολεί έντονα για τον εξής λόγο: αν ο τυφλός ζωγράφος μπορεί να αναπαριστά εικόνες με την ακρίβεια που το κάνει ένα άτομο που διαθέτει όραση, τότε δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα ως προς την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Αφ'ενός για τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας δημιουργεί νοητικές εικόνες, αφ'ετέρου για τον ρόλο που παίζουν οι εικόνες αυτές στην όρασή μας. Με άλλα λόγια σχηματίζουμε νοητικές εικόνες μόνο με τη χρήση των ματιών μας ή συμμετέχουν και άλλες αισθήσεις στις εικόνες αυτές; Υπάρχει κάποιο "εσωτερικό" μάτι που βοηθάει στη διαδικασία αυτή; Λαμβάνουμε και αποθηκεύουμε εικόνες στον εγκέφαλό μας, ως έμβρυα ίσως;

Τι έδειξε η έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ


Οι ειδικοί που εξέτασαν τον Armagan , πριν τον υποβάλλουν σε τομογραφίες του εγκεφάλου, τον πέρασαν από μια σειρά δοκιμασιών. Σε μία από αυτές, του παρουσίασαν έναν κύβο, έναν κώνο και μια μπάλα, και αφού τα άγγιξε με τα ακροδάχτυλά του, του ζήτησαν να τα ζωγραφίσει.

Αμέσως μετά ο Armagan κλήθηκε να ξαναζωγραφίσει τα στερεά αντικείμενα από διάφορες άλλες γωνίες και θέσεις του σώματός του, δηλαδή πως είναι αν τα κοιτάει από ψηλά ή από χαμηλά, από αριστερά ή δεξιά. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν όταν κατάφερε να ζωγραφίσει έναν κύβο με προοπτική τριών σημείων, δείχνοντας πώς οι οριζόντιες και οι κάθετες γραμμές συγκλίνουν σε κάποια φανταστικά σημεία σε μια απόσταση.

Τα αποτελέσματα του σαρωτή όμως, ήταν ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Αρχικά οι γιατροί απέκλεισαν την περίπτωση να λάμβάνει ο καλλιτέχνης, κάποια ποσότητα φωτός. Στη συνέχεια του ζήτησαν να κάνει μία σειρά από ενέργειες και την ίδια στιγμή κατέγραφαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου του.

Όταν κλήθηκε να φανταστεί κάποια αντικείμενα που προηγουμένως είχε αγγίξει, ενεργοποιήθηκαν ελαφρώς μέρη του οπτικού του φλοιού . Όταν όμως σχεδίασε τα ίδια αντικέιμενα τότε ο οπτικός φλοιός παρουσίασε ενεργοποίηση όμοια με ενός ανθρώπου που βλέπει! "Στην πραγματικότητα, ένας ανύποπτος που θα έβλεπε την εγκεφαλική σάρωση του Armagan, θα νόμιζε πως μπορεί να δει στ' αλήθεια", δήλωναν τότε οι υπεύθυνοι της έρευνας! "Ήταν σαν να βλέπει με τα δάχτυλά του"!

Το Discovery Channel αφιέρωσε μία ολόκληρη εκπομπή στην περίπτωση του Esref Armagan. Στο βίντεο μπορείτε να δείτε ένα μικρό μέρος του αφιερώματος:









Πηγή: pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου