Ζώα «ζόμπι» και τα παράσιτα που τα ελέγχουν.

Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι τα ζόμπι είναι αποκύημα της φαντασίας του ανθρώπου, στην πραγματικότητα υπάρχουν αληθινές περιπτώσεις. Δείτε τη λίστα με 5 ζώα που ελέγχονται από παράσιτα.


1. Κατσαρίδα και πράσινη σφήκα (Green Jewel Wasp)


Η πράσινη σφήκα είναι ένα παρασιτικό έντομο που χρησιμοποιεί τον εγκέφαλο της κατσαρίδας ως μέρος για να φυτέψει τις προνύμφες της. Η τροπική σφήκα εγχέει το δηλητήριο της στον εγκέφαλο της κατσαρίδας προκειμένου να μπλοκάρει την οκτοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή αρμόδιο για την κίνηση και την επαγρύπνηση. Έτσι η κατσαρίδα παραμένει ζωντανή, αλλά χωρίς κανέναν έλεγχο του εαυτού της, καθιστώντας την ένα πραγματικό zombie. Οι προνύμφες χρειάζονται συνήθως μια εβδομάδα για να ωριμάσουν, κατά την οποία τρώνε την κατσαρίδα από μέσα προς τα έξω.

2. Καβούρι και πορτοκαλί πεταλίδα (Orange Barnacle)


Οι πεταλίδες είναι γνωστά παράσιτα, αλλά το συγκεκριμένο θεωρείται το πιο σημαντικό καθώς όχι μόνο παίρνει τις θρεπτικές ουσίες από το σώμα του καβουριού, αλλά ελέγχει και το μυαλό του. Το Sacculina Cracini ζει στη θάλασσα προσπαθώντας να βρεί το αγαπημένο του σπίτι, με την μυρωδιά του καβουριού. Όταν το βρει, αυτή η πεταλίδα στέλνει κάτι σαν ρίζες τυλίγοντας το σώμα του καβουριού και γίνεται κυρίαρχος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναγκάζει το καβούρι να σταματήσει τις δραστηριότητες του, όπως το ζευγάρωμα, προκειμένου να μην σπαταλήσει ενέργεια την οποία παίρνει το καινούργιο αφεντικό. Τέλος, όταν η πεταλίδα είναι έτοιμη να αναπαραχθεί, ακόμη και το αρσενικό καβούρι μπορεί να κουβαλήσει τις προνύμφες της.

3.  Μυρμήγκι και Ophiocordyceps Camponoti-Balzani


Το πρόσφατα ανακαλυφθέν Ophiocordyceps camponoti-balzani, παράσιτο των τροπικών δασών, έχει τη δυνατότητα να κάνει τα ιδιαίτερα εργατικά έντομα να μην κάνουν απολύτως τίποτα. Όταν αυτός ο μύκητας-αρπακτικό εισβάλει στον εγκέφαλο του μυρμηγκιού, στέλνει τις ρίζες του εκεί και το μυρμήγκι γίνεται πραγματικό ζόμπι. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί την ενέργεια του μυρμηγκιού για να βρεί την κατάλληλη τοποθεσία για να αναπτυχθεί και να σπείρει τους σπόρους του. Μόλις γίνει αυτό, το μυρμήγκι πεθαίνει.

4. Κάμπια και σφήκα


Ακριβώς όπως στις ταινίες, αυτή η σφήκα χρησιμοποιεί την κάμπια-ζόμπι για προστασία και για να πολεμήσει τον ανταγωνισμό. Η αποκαλούμενη σφήκα Glyptapanteles φυτεύει τις προνύμφες της στον εγκέφαλο της κάμπιας, τον αδρανοποιεί, αλλά τον κρατά ζωντανό, και χρησιμοποιεί την κάμπια ως σωματοφύλακα. Η σφήκα ενεργεί έξυπνα, αφού κάνει την κάμπια να την υπερασπίστει απέναντι σε οτιδήποτε προσπαθήσει να της επιτεθεί.

5. Άνθρωπος και τοξόπλασμα Gondii


Αν και αυτό το παράσιτο δεν κάνει τους ανθρώπους ζόμπι όπως στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, είναι πραγματικά ανησυχητικό. Σύμφωνα με ερευνητές, οι μισοί από μας κουβαλάμε το αποκαλούμενο Toxoplasma gondii, ένα παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανεπιθύμητες καταστάσεις. Μια από αυτές είναι η σχιζοφρένεια, ενώ έχουν παρατηρηθεί και άλλες αλλαγές της προσωπικότητας όπως επιθετικότητα, ζηλοτυπία κτλ.


Πηγήhttp://www.otherside.gr/2011/05/5-zwa-zompi-kai-ta-parasita-pou-ta-elegxoun/#ixzz1MamOvbfN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου