Τροφές που μας γεμίζουν ενέργεια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεκινάς το πρωί για τη δουλειά και δεν μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σου. Οι αιτίες; Πολλές. Είτε ξενύχτησες, είτε έμεινες μέχρι αργά στο γραφείο. Δείτε τις δέκα καλύτερες διατροφικές επιλογές που περιέχουν υψηλά ποσοστά ενέργειας.


Aρ. 10 : Καφές



Από όλες τις διατροφικές πηγές, ο καφές περιέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά καφεϊνης. Σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αποδοτικότητα και μειώνει την αντίληψη σου για κόπωση, με αποτέλεσμα να εργάζεσαι περισσότερο και πιο σκληρά. Σίγουρα η κατανάλωση του πρέπει να είναι μετρημένη, ειδικά τις απογευματινές – βραδινές ώρες γιατί ένα φλιτζάνι καφέ αργά το απόγευμα μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο όλη τη νύχτα. Αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο προτίμησε κάτι πιο ελαφρύ, όπως είναι το τσάι.

Aρ. 9 : Τσάι



Κάποιες φορές όταν χρειάζεσαι άμεση ενεργειακή υποστήριξη για να ανταπεξέλθεις σ’ ένα πολύωρο meeting , τότε ένα φλιτζάνι τσάι είναι ό,τι πρέπει. Υπάρχουν διάφορα είδη τσαγιού, όπως το άσπρο, το πράσινο και το μαύρο που μπορούν να σου δώσουν ενέργεια εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε καφεϊνη. Επιπλέον, περιέχουν συστατικά καταπραϋντικά όπως σε αμινοξέα τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την νευρικότητα και την ταραχή που προκαλεί ο καφές.

Aρ. 8 : Νερό



Γνωρίζεις βέβαια ότι το 60% του σωματικού μας βάρους οφείλεται στο νερό. Κάθε κομμάτι του οργανισμού μας εξαρτάται από αυτό. Διαλύει τις τοξίνες, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, διατηρεί απαραίτητη υγρασία σε μύτη, αυτιά και λαιμό. Γι αυτό, ακόμα και η απλή αφυδάτωση μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ξαφνική κόπωση, καθώς ένα ένα τα συστήματα του οργανισμού σου αρχίζουν να υπολειτουργούν. Κανονικά θα πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά 3 λίτρα νερό. Δεν μπορείς να φανταστείς πόση ενέργεια θα έχεις εάν καταναλώνεις τις απαραίτητες ποσότητες νερού. Μην ανησυχήσεις αν ξαφνικά επισκέπτεσαι πολύ συχνά την τουαλέτα, απλά το σώμα σου προσαρμόζεται στην εισαγωγή περισσότερων υγρών στον οργανισμό σου.

Aρ. 7 : Φρούτα



Είμαστε τυχεροί γιατί κάθε εποχή έχει τα δικά της φρούτα κι εμείς έχουμε την δυνατότητα να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο. Μήλο, πορτοκάλι, αχλάδι και μπανάνα για τον χειμώνα, βερίκοκο, καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι για το καλοκαίρι. Τα φρούτα είναι πλούσια σε κάλιο (ηλεκτρολύτης ο οποίος βοηθάει στην ισορροπημένη λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος), σε φρουκτόζη, βιταμίνες, μεταλλικές και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Aρ. 6 : Μούρα



Τα μούρα είναι μεταξύ των καλύτερων τροφών που υπάρχουν. Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, εξαιρετικά “δημοφιλείς” αυτή την εποχή χημικές ενώσεις προστατεύουν το σώμα μας από το πέρασμα του χρόνου. Επίσης περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα ινών και πιστεύεται ότι μπορούν να αυξήσουν τις διανοητικές ικανότητες ενός ανθρώπου. Πρόσεχε όμως: τα μικρόβια τα λατρεύουν το ίδιο κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ορισμένοι παραγωγοί να χρησιμοποιούν παρασιτοκτόνα. Αναζήτησε μούρα βιολογικής καλλιέργειας (δύσκολο να τα βρεις, αλλά αξίζει τον κόπο), ώστε να μπορέσεις να αποφύγεις όχι μόνο τα χημικά, αλλά να χαρείς την πλούσια γεύση και μυρωδιά τους.

Aρ. 5 : Κινόα



Μπορεί να ακούγεται κάτι μακρινό κι …επικίνδυνα εξωτικό (άντε τώρα να το βρεις, ποιος ξέρει από πού μας έρχεται), αλλά όταν μάθεις οτι περιέχει περισσότερη πρωτείνη και αμινοξέα απ ότι το ρύζι θα δώσεις μεγαλύτερη σημασία. Πρόκειται για τον «σπόρο της Γης», τον αποξηραμένο καρπό του φυτού Κινόα από τις μακρινές Άνδεις. Είναι κάτι ανάμεσα σε όσπριο και δημητριακό και αποτελεί το χρυσό της διατροφής, αν αναλογιστεί κανείς οτι ο σπόρος αυτός περικλύει πρωτείνες, Ω3 λιπαρά οξέα, κάλιο και φυτικές ίνες. Έχει απαλή υφή και γεύση που θα σε κατακτήσει. Πρόσθεσέ το λοιπόν στο πρωινό σου ή φτιάξε ένα πιάτο προσθέτωντας επίσης φυστίκια και λαχανικά – σε 15 λεπτά θα έχεις ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Aρ. 4 : Σπόροι σιτηρών



Θραύση στην κυριολεξία κάνουν οι σπόροι σιτηρών, όπως είναι το πληγούρι, ο λιναρόσπορος και το κεχρί, οι οποίοι ενδείκνυνται για αθλητές με μεγάλες διατροφικές απαιτήσεις τόσο κατα την διάρκεια της προπόνησης όσο και κατα την αποθεραπεία. Αποτελούν πλούσια πηγή Ω3 λιπαρών οξέων ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν το πεπτικό σύστημα και δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού. Τόσο υψηλή αξία απέκτησαν ξαφνικά, που στο εξωτερικό πήραν ήδη την ονομασία supergrains.

Aρ. 3 : Ξηροί καρποί



Οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα κάσιους είναι ενισχυμένα με υγιή λιπαρά, πρωτεϊνες, βιταμίνες, μεταλλικές και αντιοξειδωτικές ουσίες. Συνδύασε τα στο καθημερινό σου διατροφικό πρόγραμμα μαζί με φρούτα ή με γιαούρτι.

Aρ. 2 : Αυγό



Οι κρόκοι των αυγών είναι πλούσιοι σε Ω3 λιπαρά, αλλά και σε βιταμίνη Β και D. Προσφέρουν πλούσια ποσότητα χολίνης, η οποία είναι προπομπός του νευροδιαβιβαστή της ακετυλοχολίνης. Η ιδιότητα της; Ενισχύει την λειτουργία της μνήμης και σίγουρα την χρειάζεσαι μετά από ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και από συσκέψεις. Επιπλεόν, τα αυγά, πλούσια σε πρωτεϊνες, συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μυϊκή δύναμη, παρέχουν μια πηγή παρατεταμένης ενέργειας για μεγαλύτερη αντοχή και προάγουν το αίσθημα πληρότητας.

Aρ. 1 : Λιπαρά ψάρια



Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγγα και το σκουμπρί, είναι καλές πηγές ω-3 λιπών. Βοηθούν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαφόρων ειδών καρκίνου και φλεγμονών. Είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, βιταμίνη Β και D, αλλά και σε μαγνήσιο και κάλιο.


Πηγήhttp://www.otherside.gr/2011/05/10-trofes-pou-se-gemizoun-energeia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου