Πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το σώμα μας.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα πράγματα του κόσμου. Οι επιστήμονες το μελετούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια για να το κατανοήσουν και απ' ότι φαίνεται θα το μελετούν για πολύ ακόμα. Διαβάστε κάποια στοιχεία που ίσως να μην γνωρίζατε γύρω από το σώμα μας.





Πόσα κύτταρα υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα;


Το σώμα ενός μέσου ενηλίκου έχει περίπου 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Η ακολουθία των βάσεων του DNA σε κάθε κύτταρο έχει μήκος περίπου 175 εκατοστά, οπότε, αν οι ακολουθίες όλων των κυττάρων ενός ανθρώπου έμπαιναν η μία μετά την άλλη, το μήκος τους θα ήταν 30 φορές μεγαλύτερο από την απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Πλούτωνα.

Πόσα pixels (εικονοστοιχεία) έχει ένα μάτι;



Ένα μάτι έχει περίπου 120 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα που καταγράφουν το φως. Συγκριτικά, να αναφέρουμε πως μια φωτογραφική μηχανή έχει 10-12 εκατομμύρια μικροσκοπικά οπτικά κύτταρα (pixels).

Γιατί ζεσταινόμαστε στους 30ºC;


Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας δυσκολεύεται να διατηρήσει τη θερμοκρασία του κάτω από τους 37ºC. Το σώμα παράγει από μόνο του μεγάλες ποσότητες θερμότητας μέσω της μυοσκελετικής δραστηριότητας και των βιοχημικών αντιδράσεων, που κρατούν το μεταβολισμό σε λειτουργία.
Θεωρητικά, σε ένα χώρο με θερμοκρασία 38ºC θα έπρεπε να νιώθουμε άνετα. Όταν όμως, για παράδειγμα, χτυπά η καρδιά μας, παράγουμε ενέργεια ακόμη και σε κατάσταση ακινησίας. Γι’ αυτό ζεσταινόμαστε και στους 30ºC.

Πόσο αντέχουμε χωρίς οξυγόνο;


Μετά από έξι λεπτά χωρίς οξυγόνο, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν. Όταν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος, θεωρούμε ότι ένας άνθρωπος είναι νεκρός. Η καρδιά μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά δεν υπάρχει καμιά ελπίδα ανάνηψης. Τα πράγματα είναι διαφορετικά, όμως, αν κανείς πέσει σε παγωμένο νερό. Εκεί ενδέχεται να επιβιώσει χωρίς οξυγόνο ακόμη και μισή ώρα.

Πόσο παχύ είναι το δέρμα;



Στα περισσότερα σημεία η επιδερμίδα μας έχει πάχος 2-3 χιλιοστά, με αρκετές όμως αποκλίσεις. Το παχύτερο δέρμα το έχουμε στις πατούσες και τις παλάμες και το λεπτότερο στα βλέφαρα. Καθώς γερνάμε, το δέρμα λεπταίνει ακόμη περισσότερο. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και στους ενήλικες ζυγίζει 10 κιλά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου