Και όμως, η παρθενογένεση υπάρχει.

Κατά την τελευταία δεκαετία έχει βρεθεί ότι 80 είδη ψαριών, αμφίβιων και ερπετών που αναπαράγονται κλωνοποιώντας το εαυτό τους και όχι ζευγαρώνοντας με άλλο φύλο. Τα είδη αυτά είναι γένους μόνο θηλυκού. Η διαδικασία ονομάζεται παρθενογένεση και αν και ήταν γνωστή στους επιστήμονες δεν είχε επιτευχθεί η παρατήρηση της.


Ο επιστήμονας Πήτερ Μπόουμαν μιμούμενος την διαδικασία αυτή θέλησε να αποδείξει πως κάπως έτσι δημιουργήθηκαν νέα είδη. Δημιούργησε 230 σαύρες από εννέα είδη. Τα πειράματα όμως που έκανε απέδειξαν ότι όσα αναπαράχθηκαν στο εργαστήριο ήταν όλα γένους θηλυκού και όλα στείρα, ακόμα και όταν προσπάθησαν να προσθέσουν χρωμοσώματα.
Παρόλα αυτά στην νέα του μελέτη ο Μπόουμαν κατάφερε να επαναλάβει μια επιτυχημένη προσπάθεια αναπαραγωγής, που είχε γίνει σε αντίστοιχο πείραμα του 1967, τέτοιου είδους σαύρας με μια άλλη αρσενικού γένους. Έτσι πέτυχε την αναπαραγωγή με τον παραδοσιακό τρόπο 6 απογόνων που όμως βγήκαν όλα θηλυκά και αναπαράγονταν κλωνοποιώντας τον εαυτό τους.
Καταλήγει ότι ίσως εντέλει η εξελικτική αυτή πορεία ίσως να μην είναι αδιέξοδη. Αναρωτιέται αν ορισμένα είδη σαύρας μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ ζευγαρώματος και κλωνοποίησης. Ο Μπόουμαν αναρωτιέται «αν είναι αλήθεια ότι ένα είδος σαύρας είναι μόνο ενός γένους και θα παραμείνει έτσι μέχρι να πεθάνει ή υπάρχει πιθανότητα να βρουν το δρόμο πίσω προς την παραδοσιακή αναπαραγωγή;
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου