Top 10 εξωτικών ειδών που ανακαλύφθηκαν το 2010.

Το μικρόβιο που τρώει τη σκουριά στο κατάστρωμα του Τιτανικού, ένα μανιτάρι που λάμπει στο σκοτάδι, καθώς και η τρομερή «βασιλική τυραννοβδέλλα», είναι μερικά από τα εξωτικά πλάσματα στο Top 10 των ειδών που ανακαλύφθηκαν το 2010, σύμφωνα με τη λίστα Αμερικανών ερευνητών.

Η λίστα του Διεθνούς Ινστιτούτου Εξερεύνησης Ειδών, το οποίο υπάγεται στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, περιλαμβάνει περυσινές ανακαλύψεις από τη Βραζιλία, τη Μαδαγασκάρη, τη Νότιο Αφρική, το Περού, τις Φιλιππίνες, τη Δυτική Αφρική, το Όρεγκον των ΗΠΑ, τα νησιά Μασκαρέν του Ινδικού, τον Κόλπο του Μεξικού και το Βόρειο Ατλαντικό.1. Η «βασιλική τυραννοβδέλλα»Το λιγότερο ελκυστικό νέο είδος είναι η «τυραννοβδέλλα» (Tyrannobdella rex) που ανακαλύφθηκε γαντζωμένη μέσα στο ρουθούνι ενός κοριτσιού από το Περού. Έχει μήκος μικρότερο από πέντε εκατοστά, φέρει όμως μια πανίσχυρη σιαγόνα με αναλογικά τεράστια δόντια.











2. Η «αλομονάδα του Τιτανικού»Ακόμα πιο παράξενο είναι το βακτήριο που ανακαλύφθηκε από Καναδούς και Ισπανούς ερευνητές στο ναυάγιο του Τιτανικού. Στο κατάστρωμα και τα κιγκλιδώματα του τραγικού υπερωκεάνιου, η «αλομονάδα του Τιτανικού» (Halomonas titanicae) τρέφεται με οξείδια του σιδήρου.«Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το βακτήριο θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στη διαχείριση παλιών πλοίων και εξεδρών εξόρυξης πετρελαίου που βρίσκονται στο βυθό» επισημαίνει η ανακοίνωση του πανεπιστημίου.







3. Το βραζιλιάνικο μανιτάρι Mycena luxaeternaΧιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, οι βιολόγοι ανακάλυψαν ένα μανιτάρι του δάσους (Mycena luxaeterna) που εκπέμπει διαρκώς ένα έντονο, κιτρινοπράσινο φως. Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας ή βιοφθορισμού έχει παρατηρηθεί ως σήμερα σε περίπου 70 είδη μυκήτων.










4. Το Psathyrella aquaticaΤο φετινό Top 10 περιλαμβάνει ακόμα έναν μύκητα, ένα μανιτάρι του Όρεγκον που ζει κάτω από την επιφάνεια του νερού.






































5. Ο γρύλος Glomeremus orchidophilus



Στο Αρχιπέλαγος Μασκαρέν του Ινδικού Ωκεανού, ο γρύλος Glomeremus orchidophilus είναι ο μοναδικός επικονιαστής της σπάνιας ορχιδέας Angraecum cadetti.
6. Η «αράχνη του Δαρβίνου»Στη Μαδαγασκάρη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πέρυσι την «αράχνη του Δαρβίνου» (Caerostris darwini) με μετάξι δύο φορές ισχυρότερο από ό,τι σε άλλα είδη. Οι ιστοί της είναι εξαιρετικά μεγάλοι -ένας από αυτούς βρέθηκε να εκτείνεται από τη μία όχθη ενός ποταμού έως την άλλη, σε απόσταση 25 μέτρων.





7. Ο βαράνος Varanus bitatawa




Ο τρομακτικός βαράνος Varanus bitatawa ανακαλύφθηκε στις Φιλιππίνες και φτάνει σε μήκος τα δύο μέτρα.






8. Το ψάρι Halieutichthys intermedius


Μοιάζει με σκορπίνα που έχει φάει τηγανιά. Είναι το ψάρι Halieutichthys intermedius, το οποίο βρέθηκε στο βυθό του Κόλπου του Μεξικού λίγο πριν ξεκινήσει η διαρροή από την εξέδρα DeepWater Horizon της BP.






9. Ο κεφάλοφος Philantomba walteri


Μοιάζει με ελάφι, είναι όμως ο κεφάλοφος Philantomba walteri, ο οποίος ανακαλύφθηκε νεκρός σε κρεαταγορά της Δυτικής Αφρικής. Φωτογραφίες του στη φύση ακόμα δεν υπάρχουν.
10. Η κατσαρίδα που μετακινείται σαν ακρίδα.Μια κατσαρίδα της Νοτίου Αφρικής (Saltoblattella montistabularis) που μετακινείται πηδώντας σαν ακρίδα.









Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου