Πως να αντιμετωπίσετε το άγχος.

Στις μέρες μας οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι που σπάνια διαθέτουμε λίγο χρόνο για να αφουγκραστούμε τον εαυτό μας. Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα τακτική η οποία θα σας βοηθήσει να...

...αποκτήσετε πρόσβαση στις εσωτερικές διεργασίες του νοητικού, ψυχικού και σωματικού σας κόσμου σε σύντομο χρονικό διάστημα.Η συγκεκριμένη τεχνική διαρκεί πολύ λίγο και μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε, αλλά στην αρχή θα ήταν καλύτερα αν μπορούσατε να βρείτε κάποιο ήσυχο μέρος, έστω για πέντε λεπτά, για να την εφαρμόσετε. Θα αποτελέσει ένα ευχάριστο διάλειμμα στη μέρα σας και θα σας ενθουσιάσει, αφού θα σας φέρει σε επαφή με διάφορες πλευρές του εαυτού σας.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το σώμα, ο νους και η ψυχή σας αποκαλύπτουν πράγματα πρωτάκουστα, είτε επειδή δεν τα ακούγατε προηγουμένως είτε επειδή δεν ξέρατε να ακούτε μέχρι τώρα.

1. Συγκεντρωθείτε στο παρόν


Στην αρχή πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και συγκεντρωθείτε στο παρόν: στον τρόπο που κάθεστε, στον τρόπο που αναπνέετε, στη θερμοκρασία του δωματίου. Ξεχάστε κάθε ανησυχία και ένταση της ημέρας και επικεντρώστε την προσοχή σας σε ό,τι αισθάνεστε και σε ό,τι συμβαίνει μέσα σας. Ελέγξτε το νου σας. Παρατηρήστε ποιες λέξεις και σκέψεις κυριαρχούν. Όταν αναγνωρίσετε ή «ακούσετε» τις σκέψεις σας, απλώς αγνοήστε τες. Μη νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε κάτι για αυτές.

2. Ελέγξτε τα συναισθήματα σας


Στη συνέχεια κάνετε έναν έλεγχο στα συναισθήματά σας. Τι κατακλύζει το «είναι» σας; Λύπη, χαρά, φόβος, σύγχυση; Ακολουθήστε τα συναισθήματα που εμφανίζονται. Το βάθος των συναισθημάτων που θα νιώσετε μπορεί να σας εκπλήξει. Αν έρθει στην επιφάνεια κάποιο συναίσθημα που σας φοβίζει, αναπνεύστε και μείνετε μαζί του. Μη φεύγετε μακριά του. Γιατί μόνο όταν κοιτάζετε κατά πρόσωπο τους φόβους και τα κακά σας συναισθήματα, θα μπορέσετε να καταλάβετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας.

3. Αισθανθείτε το σώμα σας


Τέλος, αισθανθείτε το σώμα σας. Η προσοχή σας επικεντρώνεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή; Τι συναισθήματα νιώθετε –αν υπάρχουν κάποια– όταν εστιάζεστε στην περιοχή αυτή; Αν εμφανιστούν και πάλι συναισθήματα, όπως φόβος, αγωνία ή θυμός, βυθιστείτε μέσα τους. Γίνετε ένα μαζί τους και ερευνήστε το βάθος τους, παρά τη φυσική ανησυχία που μπορεί να νιώθετε.

Μάθετε να ακούτε

Αν δεν εμφανιστεί κανένα συναίσθημα στους τρεις παραπάνω ελέγχους, τότε καθίστε και ακούστε τους ήχους που σας περικυκλώνουν. Το «κλειδί» είναι να ξέρετε να ακούτε. Σκοπός αυτής της τεχνικής είναι να μάθετε να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού σας κόσμου. Πάρα πολλές ασθένειες, σωματικές και ψυχικές, οφείλονται στο γεγονός ότι δεν προσέχουμε ιδιαίτερα αυτά που συμβαίνουν στον εσωτερικό μας κόσμο.

Κάποιος που νιώθει, για παράδειγμα, λύπη κατά τη διάρκεια του συναισθηματικού ελέγχου μπορεί να δουλέψει πάνω σε αυτό το συναίσθημα και να το αποδεχτεί σε ένα βαθύτερο επίπεδο επίγνωσης. Ακόμα και αν αυτή η λύπη είναι περισσότερο ένα αίσθημα δυσφορίας παρά πραγματική θλίψη, μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε κατάθλιψη, αν δεν το προσέξετε. Επιτρέποντας όμως στον εαυτό μας να αναγνωρίσει τη δύναμη των συναισθημάτων μας, αποκτούμε μεγαλύτερη αυτεπίγνωση και πιο υγιή ψυχικό κόσμο.

Λιζέττα Σταύρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου