Το σούπερ χάπι που αναπλάθει τους μυς.

Η αποκατάσταση μυών που έχουν αποδυναμωθεί από την ηλικία μπορεί μια μέρα να είναι τόσο απλή υπόθεση όσο το να πάρετε ένα χάπι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει το μυστικό της ανάπλασης των μυών.
 Το κλειδί είναι μια πρωτεΐνη που στέλνει το σήμα στον οργανισμό να ενεργοποιήσει βλαστοκύτταρα τα οποία μπορούν να επιδιορθώσουν τους μυς.Τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ένα φάρμακο που ενδυναμώνει τους μυς θα καταφέρνει να επιβραδύνει και τη διαδικασία της γήρανσης. Αμερικανοί και Δανοί ερευνητές μελετούν την ικανότητα των βλαστοκυττάρων να δημιουργούν μυς. Διαπίστωσαν ότι καθώς γερνάμε τα χημικά μηνύματα που λένε στα βλαστοκύτταρα να δουλέψουν γίνονται όλο και πιο αδύναμα. Αποτέλεσμα είναι να χρειάζεται στον οργανισμό πολύ περισσότερος χρόνος για να αποκαταστήσει τη ζημιά. 
Τα ευρήματά τους, που αναφέρονται στην επιθεώρηση «EMBO Molecular Medicine», ανοίγουν το δρόμο για ένα χάπι που μεγιστοποιεί τα μηνύματα, οπότε ενισχύει και τους μυς. Οι ερευνητές εργάστηκαν σε κομμάτια μυών που αποκόπηκαν από μηρούς νεαρών γυναικών ηλικία μεταξύ 21 και 24 ετών, αλλά και ανδρών ηλικίας 68 έως 74 ετών.

Αφού λήφθηκαν τα δείγματα, οι επιστήμονες τοποθετούσαν σε γύψο το πόδι των ανδρών που ήταν προς μελέτη, για να αδυνατίσει. Οταν αφαιρούσαν το γύψο, οι άνδρες γυμνάζονταν με βάρη για να ξαναχτίσουν τους μυς τους και αφαιρέθηκαν πάλι νέα δείγματα μυός. Πριν τη γυμναστική, οι νεαροί άνδρες είχαν τα διπλάσια βλαστοκύτταρα που αποκαθιστούν τους μυς σε σύγκριση με τους μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες.

Η ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεϊνική κινάση, ενεργοποιούμενη από μιτογόνα (MAPK), η οποία φάνηκε ότι είναι το κλειδί στη διαδικασία. Βοηθάει στην αποστολή των σημάτων που λένε στα βλαστοκύτταρα να πολλαπλασιαστούν και να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιδιόρθωσης των τραυματισμένων μυών, ωστόσο τα επίπεδά της πέφτουν με τα χρόνια. Οταν οι επιστήμονες αύξησαν την ποσότητα της MAPK στον παλιό μυ, αυτός ανέκτησε τη δυνατότητά του να αναγεννηθεί. Ενα φάρμακο που κάνει το ίδιο μπορεί μια μέρα να χορηγείται στους ανθρώπους ενώ θα είναι σε σχετικά νεαρή ηλικία, για να εξασφαλίζουν ότι θα παραμένουν το ίδιο δυνατοί στα 60, τα 70 και τα 80 τους.

Πηγήhttp://periergaa.blogspot.com/2011/05/blog-post_6505.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου