Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη των Maya.

Την πόλη Χολτούν (Λίθινη Κεφαλή), που παρέμενε για αιώνες κρυμμένη στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής, στο τροπικό δάσος της Γουατεμάλας, κατάφεραν να δουν για πρώτη φορά οι αρχαιολόγοι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.



Η ανακάλυψη δεν έγινε σήμερα, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ντόπιοι παρατήρησαν, ότι στο σημείο ήταν συγκεντρωμένες πολλές σκόρπιες πέτρες. Αμέσως ανέλαβαν δράση αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι σκάβοντας, ανακάλυψαν τελετουργικές γύψινες µάσκες, ύψους τριών µέτρων, που κοσµούσαν τις κορυφές των σημαντικότερων κτιρίων της πόλης.


Ήταν πράγματι απομεινάρια της “Λίθινης Κεφαλής” (Head of Stone), μίας πόλης με περίπου 100 κτίρια, την περίμετρο και το σχεδιάγραμμα της οποίας, τώρα μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν οι επιστήμονες, με τη βοήθεια του GPS και τεχνολογίας ηλεκτρονικής µέτρησης της απόστασης.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά… Μια επταώροφη πυραµίδα, κρυμμένη µέσα στη βλάστηση και το χώµα, ένα αστρονοµικό παρατηρητήριο, ένα γήπεδο, κατοικίες από πέτρα και άλλα κτίρια.


Από το 600 π.Χ. ώς το 900 µ.Χ. η Λίθινη Κεφαλή ήταν ένα περιφερειακό αστικό κέντρο της Αυτοκρατορίας των Μάγια µε πληθυσµό 2.000 µόνιµων κατοίκων. Η πόλη είχε µήκος ένα χιλιόµετρο και πλάτος 500 µέτρα, ενώ σήμερα, τα κτίριά της είναι θαµµένα κάτω από πολλά µέτρα χώµα και πυκνή βλάστηση.

“Η νέα έρευνα είναι πολύ σηµαντική γι’ αυτή την περίοδο. Η Λίθινη Κεφαλή µπορεί να µην ήταν η Νέα Υόρκη της εποχής, αλλά ήταν σίγουρα εφάµιλλη του Ντένβερ ή της Ατλάντα”, δήλωσε στο “National Geographic News” η Κάθριν Ρις – Τέιλορ, ειδική στην προκλασική περίοδο των Μάγια, από το Πανεπιστήµιο Κάλγκαρι στον Καναδά.


Πηγήhttp://www.otherside.gr/2011/05

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου