Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν;

Τι είναι αυτό το περιβόητο μνημείο; Γιατί χτίστηκε και από ποιόν; Ας δούμε την ιστορία του και όλες τις σχετικές πληροφορίες.


Δίχως αμφιβολία, το πιό φημισμένο από όλα τα μηνμεία της Ευρώπης της εποχής του Λίθου, είναι το Στόουνχετζ (στα αγγλικά Stonehedge δηλαδή "φράχτης από πέτρες").

Αν και εξακολουθεί να θεωρείται μυστήριο, πολλοί αρχαιολόγοι έχουν καταφέρει να φωτίσουν μερικώς ως και εντελώς, πολλές λεπτομέρειες που έκρυβε αυτό το περίεργο επίτευγμα.

Φαινομενικά, μοιάζει με τα ερείπια ενός κτίσματος. Οι ογκόλιθοι που το αποτελούν είναι πραγματικά τεράστιοι με ύψος πάνω από 9 μέτρα και βάρος 44 όλοκληρων τόνων. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πέσει ενώ πολλοί έχουν εξαφανιστεί καθώς πιθανότατα θρυμματίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην τοπική οδοτοποιϊα.

Παραμένουν όμως στη θέση τους αρκετοί που μας δείχνουν μια εικόνα του βασικού σχεδιασμού. Δεν θα αναφέρουμε περιττές λεπτομέριες διαμέτρων κλπ, αλλά θα επικεντρωθούμε στο χτίσιμο του Στόουνχετζ καθώς και στον λόγο ύπαρξης του.
Η ιστορία του ΣτόουνχετζΑν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε κατασκευάστηκε, η δημιουργία του υπολογίζεται γύρω στο 2200 π.Χ. ενώ ολοκληρώθηκε το 1500 π.Χ. Πάντως, μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε πως αποτελούσε έναν πολύ ιδιαίτερο τόπο, που έχει μείνει στην ιστορία.



Ήδη συγγραφείς του Μεσαίωνα υποστήριξαν πως επρόκειτο για δημιούργημα κάποιας φυλής εξαφανισμένων γιγάντων ή του γνωστού μάγου Μέρλιν.

Η όψη του προκαλούσε όλους στο να δεχτούν μία υπερφυσική προέλευση, ωστόσο ούτε ο Μέρλιν, ούτε γίγαντες αλλά ούτε και εξωγήινοι όπως υποστηρίχτηκε μετέπειτα. Διάφοροι υποστηρικτές θεωριών για το μνημείο προστέθηκαν στην λίστα.

Το Στόουνχετζ έγινε από ναός ρωμαίων σε ναο δρυιδών, σπίτι θεών και σταύλος, μέχρι και ρολόι! Ωστόσο, η πρώτη σοβαρή έρευνα έγινε τον 19ο αιώνα.

Η εταιρεία αρχαιοφίλων του Λονδίνου, σε ανασκαφές που παραγματοποίησε καθώς και σε πιό αναλυτικές εξετάσεις τουμνημείου, αποκάλυψε πολλές πληροφορίες μεταξύ άλλων και πως το μνημείο δεν είχε κατασκευαστεί από Άγγλους καθώς εκείνοι δεν διέθεταν την απαραίτητη γνώση και τεχνογνωσία. 


Ο λαός που κατασκεύασε το μνημείο αυτό, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστος.

Με βεβαιότητα πάντως μπορούμε να πούμε, πως το μνημείο του Stonehedge υπήρξε τόπος τελετών και εορτασμών σχετικών με το γεωργικό ημερολόγιο.

Αντίθετα με την διαδεδομένη αντίληψη, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ονομαζόμενη "Πέτρα της Σφαγής" χρησιμοποιήθηκε ποτέ για θυσίες ανθρώπων ή ζώων.

Είναι επίσης πιθανό πως τα τέλικα σχέδια κατασκευής να προωθήθηκαν από ισχυρούς ανθρώπους της κτηνοτροφίας στα μέρη εκείνα.

Πηγή: coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου