Οι 10 βαθύτερες λίμνες του κόσμου.

Οι Βαθύτερες λίμνες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και οι μεγαλύτερες. Υπάρχουν πολλές που αν και μικρές, έχουν τεράστιο βάθος. Δείτε μια λίστα από τις πιο βαθιές λίμνες που καταγράφονται από την επιφάνεια του νερού.


Μία από αυτές, ανακαλύφθηκε μόλις πριν 13 χρόνια και βρίσκεται κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα του πλανήτη.

Δείτε τις…

10 - Λίμνη Matano, Ινδονησία - 1.936 πόδια (590.48 μέτρα)


Η λίμνη Matano (ινδονησιακή Danau Matano), επίσης γνωστή ως Matana, είναι μια φυσική λίμνη της Νότιας Sulawesi, στην Ινδονησία. Είναι η βαθύτερη λίμνη στην Ινδονησία και τη Νοτιοανατολική Ασία (κατετάγη από το μέγιστο βάθος), καθώς και η 120η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο. Η λίμνη Matano είναι ένας σημαντικός πόρος γλυκού νερού στην περιοχή και η βαθύτερη λίμνη της χώρας, με μέγιστο βάθος 1.936 ποδιών.


Η Λίμνη Matana φημίζεται για τα εξαιρετικά καθαρά νερά της και τα πολλά ενδημικά είδη ψαριών που έχουν προκύψει από μία μόνο πρόγονο και διαφοροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου.

09 - Crater Lake, ΗΠΑ - 1.949 πόδια (594.45 μέτρα)



Η Crater Lake βρίσκεται στο Όρεγκον, τωνΗΠΑ, και είναι γνωστή για τα καταγάλανα νερά της. Βρίσκεται σε μια μεγάλη καλντέρα που σχηματίστηκε από την κατάρρευση ενός ηφαίστειου.

Ανάμεσα σε βράχους ύψους 2.000 μέτρων, με δύο μικρά νησιά και ένα απίστευτο μπλε χρώμα νερού, είναι το ιδανικό μέρος για φωτογράφους.

Η Crater Lake είναι η βαθύτερη λίμνη των Ηνωμένων Πολιτειών με μέγιστο βάθος 1.949 πόδια. Επίσης είναι από τις πιο καθαρές λίμνες στην Βόρεια Αμερική, λόγω της μεγάλης ποσότητας χιονιού που την τροφοδοτεί με νερό.

Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν κατέρρευσε το όρος Mazama (12.000 πόδια ύψος), πριν 7.700 χρόνια, ύστερα από μια μεγάλη έκρηξη.

08 - Great Slave Lake, Καναδάς – 2,015 πόδια (614.57 μέτρα)


Βρίσκεται στον Βορειοδυτικό Καναδά και είναι η 5η μεγαλύτερη λίμνη σε έκταση στην Βόρειο Αμερική και μετά την Great Bear Lake, είναι η μεγαλύτερη στον Καναδά.

Οι ντόπιοι αναφέρουν ότι η λίμνη έχει αναρίθμητα νησιά και βρίσκεται ακριβώς νότια του Αρκτικού Κύκλου. Είναι τελείως παγωμένη τους 5μιση μήνες του χρόνου.

07 - Issyk Kul Lake, Kyrgyzstan – 2,192 πόδια (668.56 μέτρα)


Στη Δημοκρατία της Κιργιζίας, βόρια των βουνών Tian Shan, βρίσκεται η λίμνη Issyk Kul και λέγεται ότι ήταν μια αρχαία μητρόπολη πριν 2.500 χρόνια.

Το μέσο βάθος της λίμνης είναι 1.000 πόδια, ενώ το βαθύτερο σημείο της φτάνει τα 2.192 πόδια.
Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 1.607 μέτρα και έχει έκταση 6.100 τμ περίπου.

06 – Λίμνη Malawi, Αφρική – 2,316 πόδια (706.38 μέτρα)


Επίσης γνωστή και ως λίμνη Nyasa, η λίμνη Μαλάουι είναι η νοτιότερη λίμνη της Ανατολικής Αφρικής στο Rift Valley, που βρίσκεται μεταξύ του Μαλάουι, της Μοζαμβίκη και της Τανζανίας. Σε βάθος 2.316 πόδια, είναι η δεύτερη βαθύτερη λίμνη στην Αφρική και χάρη στα τροπικά ύδατα έχει περισσότερα είδη ψαριών από οποιαδήποτε άλλη λίμνη στη γη.


Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα ιζημάτων από τον πυρήνα της λίμνης Μαλάουι, η οποία αποκάλυψε ότι 100.000 χρόνια πριν, τα επίπεδα των υδάτων μειώθηκαν σε περίπου 2.000 πόδια, μετατρέποντας το έδαφος γύρω από τη λίμνη σε ημι-έρημο και άγονο θαμνώδεις ενδιαιτημάτων. Σύμφωνα με ορισμένους, αυτό μπορεί να είναι γιατί ο άνθρωπος έφυγε πρώτα από την Αφρική για να αποικίσει σε άλλα μέρη του κόσμου.

05 - O'Higgins/San Martín Lake, Αργεντινή – 2,742 πόδια (836.31 μέτρα)


Βρίσκεται στην Παταγονία, μεταξύ των Aysen και την Περιφέρεια της επαρχίας Σάντα Κρουζ, η λίμνη ονομάζεται Ο'Χίγκινς στη Χιλή και San Martin στην Αργεντινή. Είναι η βαθύτερη λίμνη στην αμερικανική ήπειρο, με μέγιστο βάθος 2.742 ποδιών (μετρούμενη στον παγετώνα O'Higgins).



Η λίμνη πήρε το όνομά της από τους ήρωες της Νότιας Αμερικής Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν της Αργεντινής και Bernardo O'Higgins της Χιλής, που αγωνίστηκαν μαζί για την απελευθέρωση της Χιλής.

04 - Λίμνη Vostok, Ρωσία - 2.950 πόδια (899.75 μέτρα)



Από τις 140 υπο-παγωμένες λίμνες της γης, η Βοστόκ είναι η μεγαλύτερη και η βαθύτερη, με μέγιστο βάθος 2.950 ποδιών. Κάτω από τον σταθμό Βοστόκ της Ρωσίας, 13.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του κεντρικού στρώματος του πάγου της Ανταρκτικής, ίσως είναι η πιο παρθένα λίμνη της Γης. Βρετανοί και Ρώσοι επιστήμονες την ανακάλυψαν μόνο το 1996.




Η μέση θερμοκρασία του νερού είναι -3 ° C και ο λόγος για τον οποίο είναι ακόμα υγρό το νερό σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν είναι η μεγάλη πίεση από το βάρος του πάγου πάνω από αυτή. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι ο πυρήνας του πάγου μπορεί να είναι 420.000 χρόνια παλιός, που σημαίνει ότι η λίμνη θα μπορούσε να έχει σφραγισθεί για πάνω από 500.000 χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ζωής στην LakeVostok. Παρά το γεγονός αυτό, σε περίπτωση που υπάρχουν είδη που ζουν κάτω από τα σκοτεινά βάθη, είναι πιο πιθανό να έχουν εξελιχθεί με ειδικά χαρακτηριστικά για να επιβιώσουν στο πλούσιο σε οξυγόνο περιβάλλον της λίμνης.

03 - Caspian Sea, Ρωσία – 3,363 πόδια (1025.715 μέτρα)


Η Κασπία Θάλασσα είναι μια εσωτερική λίμνη άλατος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, που συνορεύουν με το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ιράν. Με συνολική έκταση 149.200 τετραγωνικά μίλια (386.400 τ.χλμ), είναι η μεγαλύτερη εσωτερική λίμνη στον κόσμο. Αν και δέχεται πολλούς ποταμούς, συμπεριλαμβανομένου του Βόλγα, Ural, και Kura, το θαλασσινό νερό δεν έχει καμία διέξοδο.



Η Κασπία Θάλασσα είναι πολύ πλούσια σε ενεργειακούς πόρους όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι οποίες έχουν αξιοποιηθεί από τον 10ο αιώνα. Το πετρέλαιο στη λεκάνη της Κασπίας υποτίθεται ότι είναι αξίας $ 12 τρισεκατομμύρια.

02 - Tanganyika Lake, Αφρική- 4,823 πόδια (1471.01 μέτρα)


Βρίσκεται ανάμεσα στο Μπουρούντι, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (45%), την Τανζανία (41%) και στην Ζάμπια. Είναι η βαθύτερη λίμνη γλυκού νερού στην Αφρική και η δεύτερη στον κόσμο, με μέγιστο βάθος 4.823 πόδια.

Η λίμνη ανακαλύφθηκε το 1858 από δύο Βρετανούς εξερευνητές τον Richard Burton και τον John Speke, στην προσπάθεια τους να βρουν την πηγή του Νείλου.

Η λίμνη έχει πολλούς μύθους γύρω από το όνομα της και ένας από τους πιο γνωστούς είναι για τον Gustave, έναν 20 μέτρων σε μήκος κροκόδειλο, που είναι υπεύθυνος για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

01 - Lake Baikal, Ρωσία – 5,369 πόδια (1637.545 μέτρα)


Η λίμνη Βαϊκάλη, είναι επίσης γνωστή και ως «Μαργαριτάρι της Σιβηρίας» και βρίσκεται στην νότια Σιβηρία κοντά στα Ρωσο-Μογγολικά σύνορα. Η διάσημη για το βάθος της λίμνη, έχει μέγιστο βάθος 5.369 πόδια κατέχει τον μεγαλύτερο όγκο νερού από τις υπόλοιπες και αντιπροσωπεύει το 20% της επιφάνειας του πλανήτη σε φρέσκο νερό.

Η λίμνη Βαϊκάλη, είναι επίσης γνωστή και ως η παλαιότερη λίμνη στην γη και θεωρήθηκε ότι έχει δημιουργηθεί πριν 25 εκατ. χρόνια.

Περιέχει 1.500 διαφορετικά ενδημικά είδη και έχει ένα μοναδικό και εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον που την περιβάλλει.

Το 1996, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Λίμνη Βαϊκάλη, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου