Το μακάβριο όγδοο θαύμα του κόσμου.

Το έτος 1696, ο Ολλανδός γιατρός Frederik Ruysch ανακοίνωσε ότι είχε βρει ένα σύστημα για τη διατήρηση των οργανισμών που τους έκανε να φαίνεται να ζουν και μετά το θάνατο. Το σπίτι του στο Άμστερνταμ, έγινε κέντρο προσκυνήματος για τους επισκέπτες. Εκεί, με την καταβολή εισόδου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν...



...βρέφη, που εμφανίζονταν σε μικρά φέρετρα και ήταν διακοσμημένα με λουλούδια και όμορφα φορέματα. Το υπουργικό συμβούλιο αμέσως το αναγνώρισε ως το “ογδοο θαύμα του κόσμου.” Στο βιβλίο του τα ονόματα των φιλοξενουμένων ειναι τα πιο γνωστά της εποχής, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του Μεγάλου Πέτρου.

Μέσα από την έγχυση διαφόρων ουσιών και τον χρωματισμό της εφεύρεσής του, ο Ruysch εδινε χρώμα και λάμψη ανάλογες με τις συνθήκες διαβίωσης. Το φαινόμενο ήταν τοσο μεγαλειώδες για την εποχή που ήταν σαν να ειχε ανακαλύψει το μυστικό της ανάστασης.

Το καλοκαίρι του 1717, ένα πλοίο από την Ολλανδία έφτασε στην Αγία Πετρούπολη με έναν από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς της εποχής του: περισσότερα από 3.000 ανατομικά παρασκευάσματα του καθηγητή Frederik Ruysch μετά απο παράκληση του Μεγάλου Πέτρου. Ωστόσο, κατά την άφιξη στο λιμανι, οι άνδρες του Τσάρου με φρίκη διαπιστωσαν ότι μεγάλο μέρος της συλλογής είχε χαλάσει: γιατί στο ταξίδι, οι ναύτες είχαν καταναλώσει το αλκοόλ που ήταν μεσα στα βάζα. Σώζονται ακόμα και σήμερα κάποια έργα του.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου