Η εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Επιστήμονες και μη γνωρίζουν ότι ο άνθρωπος, έχει αναπτύξει περισσότερο τον εγκέφαλό του απ' ότι έχουν καταφέρει τα ζώα. Παρ' όλα αυτά, ο εγκέφαλος των μωρών θεωρείται "κατώτερος" από αυτών των ζώων σε αντίστοιχη μικρή ηλικία.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα τιγράκι, το οποίο όταν γίνει 18μηνών είναι πλέον έτοιμο να αποχωριστεί τη μαμά του και να ζήσει μόνο του στη φύση. Την ίδια στιγμή, ο άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 18χρόνια για να φύγει από την “προστασία” των γονιών του και το σπίτι του!
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Όπως αναφέρουν ειδικοί στα διαδικτυακά επεισόδια του γεωγραφικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος National Geographic υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους τα μωρά δε μπορούν να μιλήσουν, να περπατήσουν και να φάνε μόνα τους, όπως τα ζώα.Η εξέλιξη εκατομμυρίων ετών έδωσε στο ανθρώπινο είδος δύο “καλά χαρτιά”: μεγάλους εγκεφάλους αλλά και την ικανότητα να στέκονται στα δύο πόδια.

Καθώς περνούσαν όμως οι αιώνες, ο homo sapiens εξελίσσονταν και... μαζί με αυτούς, αναπτυσσόταν και ο εγκέφαλος του, ο οποίος γινόταν ολοένα και πιο σύνθετος. Έτσι, το σώμα μας δεν άντεχε την ανάπτυξη του εγκεφάλου και έτσι έπρεπε να αναπτυχθεί και αυτό με τη σειρά του!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενός ενηλίκου καταλαμβάνει το 2,5% του συνολικού βάρους του σώματος του, ενώ ενός μωρού το 12%. Μάλιστα, σε σχέση με τα ζώα, ο εγκέφαλος αλλά και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου κατά τη γέννηση είναι λιγότερο ανεπτυγμένα, ή κατά κάποιον τρόπο... ανώριμα.

Έτσι, όταν είμαστε σε μικρή ηλικία, παρόλο που ο εγκέφαλος μας είναι μεγάλος, δε μπορεί να αναπτυχθεί σωστά μόνος του, αφού κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει παράλληλα με την ανάπτυξη του σώματος μας! (Στα ζώα όμως η διαδικασία αυτή δεν είναι η ίδια)

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε:

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου