Earth 2.0: νέο πλανήτη σαν τη Γη βρήκε η ΝΑSΑ

Η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ εντόπισε, εκτός ηλιακού συστήματος, έναν πλανήτη που μοιάζει πολύ με τη Γη. Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 1.400 ετών φωτός, στον αστερισμό του Κύκνου.





Εν τω μεταξύ, αστροναύτες από Ρωσία, Ιαπωνία και ΗΠΑ έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χθες. Ολα πήγαν καλά, παρότι η συγκεκριμένη αποστολή καθυστέρησε έναν ολόκληρο μήνα.

Ο κoσμοναύτης Ολεγκ Κονονένκο, ο Αμερικανός αστροναύτης Κίελ Λίντγκρεν και ο Κιμίγια Γιου από την Ιαπωνία μεταφέρθηκαν στον ΔΔΣ με διαστημικό σκάφος Σογιούζ που εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Για τη μεγάλη καθυστέρηση της αποστολής ευθύνεται η καταστροφή ενός διαστημικού σκάφους-φορτηγίδας που εκτελούσε μη επανδρωμένη αποστολή μεταφοράς προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι τρεις αστροναύτες θα παραμείνουν στον ΔΔΣ επί 163 ημέρες.



Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζαν καλά όλες τις πτυχές του εγχειρήματος ανέφεραν ότι όλα πήγαν καλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και τη σύνδεση του διαστημικού θαλαμίσκου με τον ΔΔΣ. Το μοναδικό πρόβλημα που εμφανίστηκε ήταν η μη έγκαιρη ανάπτυξη μιας ηλιακής συστοιχίας, αλλά αυτό δεν προκάλεσε πρόβλημα διότι υποκαταστάθηκε από τις υπόλοιπες.


Η ρωσική τηλεόραση αναμετέδωσε βίντεο που δείχνει τους τρεις χαμογελαστούς «εξερευνητές του Διαστήματος» να στέκονται δίπλα στους τρεις συναδέλφους τους που τους υποδέχθηκαν στον ΔΔΣ.

Σαν δίδυμα μοιάζουν η Γη μας (αριστερά) με τον νέο πλανήτη Κέπλερ–452b, την καλλιτεχνική απεικόνιση του οποίου βλέπουμε δεξιά. Αυτό το ενδιαφέρον ουράνιο σώμα, που εντοπίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, απέχει 1.400 έτη φωτός από εμάς και όπως λένε οι ειδικοί, έχει μεγάλες ομοιότητες με τον πλανήτη μας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και ερασιτέχνες, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία την εκτόξευση του Σογιούζ, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή της διαστημικής φορτηγίδας Progress στα τέλη του Απριλίου. Η διαστημική φορτηγίδα έχασε την επαφή με το κέντρο ελέγχου και τελικά ανεφλέγη κατά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα. Εξαιτίας αυτού του συμβάντος, η Ρωσία αναγκάστηκε να καθυστερήσει όλες τις διαστημικές αποστολές, ενώ οι Ρώσοι ειδικοί απέδωσαν το πρόβλημα στον προωθητικό πύραυλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου