Το κορίτσι που πάγωσε τον χρόνο (Vid)

Το μυστικό της αιώνιας νεότητας πιθανώς να κρατάει μια 18χρονη Αμερικανίδα που μοιάζει ακόμη μωρό. Η Μπρουκ Γκρίνμπεργκ ζυγίζει οκτώ κιλά και έχει ύψος 76 εκατοστά.







Δεν έχει μιλήσει ακόμη, μετακινείται με παιδικό καροτσάκι, πίνει γάλα από μπιμπερό και γελάει όταν αναγνωρίζει τα πρόσωπα των γονιών και των αδελφών της. Ολα θα ήταν φυσιολογικά αν η Μπρουκ δεν ήταν 18 ετών.



Το κορίτσι από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, αν και χρονικά βρίσκεται στο τέλος της εφηβείας, εξακολουθεί να έχει φυσική ανάπτυξη και συμπεριφορά βρέφους ενός έτους, αποτελώντας ένα παγκόσμιο ιατρικό παράδοξο. Η ερευνητική ομάδα που μελετά την περίπτωσή της την αποκαλεί «το κορίτσι που “πάγωσε” τον χρόνο».



«Μήπως η Μπρουκ είναι η πηγή της νεότητας;» αναρωτιούνται οι γονείς της, Μέλανι και Χάουαρντ Γκρίνμπεργκ, σίγουροι πως το DΝΑ της κόρης τους κρύβει το μυστικό της αιώνιας ζωής. Η επιστήμη όμως από την πλευρά της αδυνατεί μέχρι στιγμής να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση στον ιατρικό γρίφο γύρω από την περίπτωση της Μπρουκ, η οποία δεν έχει διαγνωστεί να πάσχει από κάποιο γενετικό σύνδρομο ή κάποια ανωμαλία χρωμοσωμάτων, παρ΄ όλο που είναι βέβαιο ότι πάσχει από μια ειδική μορφή αυτισμού.



«Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο στην παγκόσμια ιατρική ιστορία» ισχυρίζεται ο παιδίατρός της Λόρενς Πάκουλα, υποστηρίζοντας ότι το σώμα της Μπρουκ δεν αναπτύσσεται ως ενιαίο σύνολο, αλλά σε ανεξάρτητα κομμάτια, χωρίς κανέναν συγχρονισμό μεταξύ τους.

Η μικρή έχει ακόμη τα πρώτα της δόντια, τα οστά της έχουν ηλικία μόλις δέκα ετών, ο εγκέφαλός της έχει σημειώσει ελάχιστη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ενώ τα μόνα πράγματα επάνω της που μεγαλώνουν φυσιολογικά είναι τα μαλλιά και τα νύχια της. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι στην Μπρουκ συμβαίνει το αντίθετο της προγηρίας, μιας ασθένειας που αναπτύσσεται ως συνέπεια γενετικής μετάλλαξης και κάνει τα παιδιά να μοιάζουν με ηλικιωμένους.

«Η Μπρουκ μάς δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε πληρέστερα την πορεία του ανθρώπινου οργανισμού προς τη γήρανση» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γουόκερ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, ο οποίος ηγείται της ιατρικής ομάδας που ερευνά την περίπτωσή της.

Στόχος του δρος Γουόκερ είναι να εντοπίσει τα γονίδια του ανθρώπινου οργανισμού που σχετίζονται με τη διαδικασία της ανάπτυξης και της γήρανσης και να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. «Αν όλα πάνε καλά θα καταφέρουμε να δώσουμε απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα “Γιατί πεθαίνουμε;”» λέει ο επιστήμονας.

Δείτε το βίντεο: