Έρημος Λουτ: Μία κόλαση στη γη

Δορυφορικές παρατηρήσεις αφαίρεσαν τον τίτλο της πιο «καυτής» περιοχής στη Γη από την περιοχή Ελ Αζίζια στη Λιβύη και τον απένειμαν στην έρημο Λουτ στο Ιράν.





Η Ελ Αζίζια κρατούσε τον «ζεστό» τίτλο από το 1922 όταν μετρήθηκε εκεί θερμοκρασία 58 βαθμών Κελσίου η οποία οφειλόταν σύμφωνα με τους ειδικούς σε καυτούς ανέμους που προέρχονταν από τη Σαχάρα. Οι δορυφόροι όμως κατέγραψαν στην έρημο Λουτ θερμοκρασία 70.7 βαθμών Κελσίου! Μάλιστα στην έρημο Λουτ καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Οι διαστημικοί παρατηρητές


Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μοντάνα μελετώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους δορυφόρους της αποστολής Landsat της Γεωλογικής Επιθεώρησης των ΗΠΑ. Οπως είναι ευνόητο, τα πιο «καυτά» σημεία στον πλανήτη μας βρίσκονται μέσα σε ερήμους ή πέριξ αυτών αλλά η στενή παρακολούθηση των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται εκεί δεν ήταν μέχρι πρόσφατα εφικτή καθώς λόγω του αφιλόξενου περιβάλλοντός τους δεν είναι δυνατή η μόνιμη διατήρηση ενός μετεωρολογικού σταθμού.



Η χρήση των διαστημικών δορυφόρων που διαθέτουν προηγμένα όργανα παρατήρησης έλυσε τα χέρια των επιστημόνων οι οποίοι μπορούν να κάνουν συνεχείς αλλά και μεγαλύτερης ακρίβειας μετρήσεις από τους επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες στη Γη αναπτύσσονται πάντα σε ξερές, βραχώδεις και άνυδρες περιοχές που απορροφούν πολύ περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από όση αντανακλούν.

Διαβάστε παλαιότερο άρθρο: Oι πιο εντυπωσιακές έρημοι


Πηγή