Tα χρώματα επιδρούν στη σκέψη μας

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Illustrated και έγινε στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ, με επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας τον Rui Zhou, τα χρώματα έχουν την ιδιότητα να επιδρούν στην σκέψη των ανθρώπων, επηρεάζοντας την λειτουργία του εγκεφάλου.




Το γεγονός αυτό οφείλεται περισσότερο σε πολιτισμικούς παρά σε έμφυτους παράγοντες.

Με βάση αυτή την ιδέα Καναδοί ψυχολόγοι του μάρκετινγκ πραγματοποίησαν μία έρευνα, χρησιμοποιώντας 600 φοιτητές πανεπιστημίου, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε νοητικά τεστ σε μια οθόνη υπολογιστή με μπλε, κόκκινο ή άσπρο φόντο αντίστοιχα.



Η έρευνα αυτή απέδειξε πως το κόκκινο χρώμα εφιστά και βελτιώνει την προσοχή στη λεπτομέρεια, γεγονός που αποδεικνύει και το λόγο που κάποιες πινακίδες οδικής κυκλοφορίας και κυρίως τα σήματα “STOP”, τα ασθενοφόρα, και γενικότερα ότι μπορεί να συσχετιστεί με επείγουσες καταστάσεις και με κίνδυνο περιέχουν και αποτελούνται κατά κύριο λόγο από κόκκινο.

Από την άλλη μεριά το μπλε ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, και αυτό γιατί ο κόσμος το συνδέει με τον ωκεανό, τον ουρανό, την ελευθερία και τη γαλήνη.

Τέλος, τα πορίσματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές μπορούν να έχουν εφαρμογή στη διαφήμιση, την προώθηση προϊόντων και τη σήμανση χώρων και συσκευασιών.

Διαβάστε προηγούμενο άρθρο: Οι επιπτώσεις του θορύβου στην ψυχολογία μας


Πηγή