Το πιο ντροπαλό φυτό (Vid)

Η μιμόζα, όπως τη γνωρίζουν οι περισσότεροι, ή Mimoza Pudica όπως είναι η επιστημονική της ονομασία ή ακόμη Touch-me-touch-me-not (σ.σ. «άγγιξέ με-μη με αγγίζεις») για κάποιους άλλους είναι ένα φυτό ιθαγενές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, το οποίο ευδοκιμεί σε ολόκληρο τον κόσμο.




Ο φείλει την ονομασία του στη λατινική λέξη «pudica» που σημαίνει «ντροπαλός» και το χαρακτηρίζει απόλυτα, αφού ένα απαλό άγγιγμα στα φύλλα του φυτού είναι αρκετό για να το κάνει να τα κλείσει απότομα και να συρρικνωθεί.





Αυτή ακριβώς η αντίδρασή του στα εξωτερικά ερεθίσματα είναι που το κάνουν συναρπαστικό και ασυνήθιστο, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού καταπράσινου φυλλώματος και των πανέμορφων μοβ ανθέων του, καταλαμβάνοντας μία θέση ανάμεσα στα πιο ωραία αλλά και πιο παράξενα φυτά του κόσμου.



Στην πραγματικότητα όταν κάποια δύναμη εφαρμόζεται στα φύλλα της μιμόζας απελευθερώνονται διάφορες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου και του καλίου, κάνοντας τα κύτταρα που υπάρχουν στην περιοχή να χάσουν αρκετή από την υγρασία τους και να καταρρεύσουν. Αυτό ακριβώς φαίνεται στα φύλλα.




Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή του φυτού είναι ένας τρόπος προστασίας από τα ζώα, καθώς όσα προσπαθήσουν να φάνε τα φύλλα μάλλον θα φύγουν μακριά, αναζητώντας αλλού την τροφή τους.



Διαβάστε προηγούμενο άρθρο: Ένα παράδοξο φυτό που δεν πεθαίνει ποτέ


Πηγή