Το πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο

Το βιβλιοπωλείο «El Ateneo» είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης, αφού στεγάζεται σε ένα από τα σπουδαιότερα θέατρα του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, σε ένα κτίριο υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.





Με εντυπωσιακά frescos στις οροφές του, περίτεχνες γύψινες διακοσμήσεις, αγάλματα και κρυστάλλινους πολυελαίους το Gran Teatro ήταν ένα από τα ωραιότερα θέατρα της εποχής του, όπου φιλοξένησε σπουδαίες παραστάσεις, διάσημους καλλιτέχνες αλλά και σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής.



Από το 1919 που πρωτολειτούργησε ως θέατρο μέχρι το 1929 που μετατράπηκε αρχικά σε ραδιοφωνικό σταθμό και στη συνέχεια σε κινηματογράφο, το Gran Teatro γνώρισε μεγάλες στιγμές.





Το 2000 ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου χωρίς, βέβαια, να χάσει τίποτα από την παλιά αίγλη του, και ματατράπηκε σεένα από τα 10 ωραιότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο. Τα καθίσματα στην πλατεία αφαιρέθηκαν και τη θέση τους πήραν εντυπωσιακές βιβλιοθήκες, ενώ η αυλαία στο κέντρο έμεινε για να θυμίζει την προηγούμενη χρήση του.



Τα θεωρεία έγιναν prive χώροι μελέτης και μεγάλα τραπέζια τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία δημιουργώντας «τόπους» συγκέντρωσης για διάβασμα αλλά και για χαμηλόφωνη κουβεντούλα, προσκαλώντας τους βιβλιολάτρεις σε μια περιήγηση στο παρελθόν.



Άλλωστε πάνω από 1.000.000 άνθρωποι περπατούν στους χώρους του κάθε χρόνο, ενώ 700.000 και πλέον βιβλία πουλήθηκαν μόνο το 2007. Οι δε επισκέπτες του δηλώνουν καταγοητευμένοι και δεν βλέπουν την ώρα να επιστρέψουν ξανά πίσω!















Πηγή