Οι 10 πιο αγενείς πόλεις

Οι παρακάτω πόλεις φημίζονται για το «ύφος» τους αλλά και για τους «αγενείς» κατοίκους τους. Στα μέρη αυτά οι καλοί τρόποι είναι άγνωστοι και καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε πριν σπαταλήσετε τις λιγοστές οικονομίες σας διοργανώνοντας ένα ταξιδάκι λίγων ημερών σε μία από αυτές.








Γιατί και το σέρβις είναι λιγουλάκι «καθυστερημένο» και η καθαριότητα δεν βρίσκεται στα «πάνω της», ενώ και την επικοινωνία κομματάκι «δύσκολη» την κόβω! Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Σημαντικοί ή ασήμαντοι δεν έχει καμία σημασία, καθώς το αποτέλεσμα είναι που μετράει. Κι αυτό σίγουρα είναι απογοητευτικό.

1. Παρίσι




Οι Παριζιάνοι έχουν τυποποιηθεί ως οι πιο κακόκεφοι, αγενείς και αυτάρεσκοι Ευρωπαίοι. Και για να λέμε την αλήθεια γιατί να μην είναι; Ζουν σε μία από τις πιο όμορφες και ποιητικές πόλεις του πλανήτη και έτσι δικαιούνται να έχουν λίγο ύφος. Όταν η αίσθηση της ανωτερότητάς τους, όμως, γίνεται κακεντρεχής, τότε τα πράγματα είναι ζόρικα. Εδώ είναι ορισμένα απλά tips για να ελαχιστοποιήσετε την αμείλικτη χλεύη από έναν «συγκαταβατικό» Παριζιάνο: Ποτέ μην παραγγείλετε μία μπριζόλα καλοψημένη – στους Γάλλους αρέσει το κρέας τους «στο αίμα». Και μη ζητήσετε ποτέ κέτσαπ. Δείχνει, όπως λένε, ακαλλιέργητο άνθρωπο. Και, σας παρακαλούμε, να θυμάστε να χρησιμοποιείτε πάντα την πιο ήρεμη φωνή σας. Πάρτε παράδειγμα από τους Παριζιάνους, που είναι γενικά χαμηλόφωνοι. Δεν υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό για τους Γάλλους από έναν ξένο που «γκαρίζει». Oh mon dieu!

2. Μιλάνο




Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ποσότητα από ενδυματολογικό «σνομπισμό» στο Μιλάνο που κάνει τους περισσότερους τουρίστες να ξεχωρίζουν αμέσως. Εδώ είναι το μέρος όπου οι Ιταλοί σχεδιαστές όπως Versace, Prada, Dolce & Gabban και Gucci έρχονται για να επιδείξουν την πραμάτεια τους και ένας ενοχλητικά μεγάλος αριθμός από αφύσικα ψηλά και αδύνατα μοντέλα κάνουν τους υπόλοιπους από εμάς να αισθανόμαστε σαν νάνοι μέσα σε καρό πουκάμισα. Πολλοί τουρίστες στο Μιλάνο αισθάνονται στυλιστικά «αδαείς» και αυτό είναι μέγα λάθος. Γιατί; Θα χαλαρώσετε όταν συνειδητοποιήσετε πως στην τιμή που έχει μια φανταχτερή και μοδάτη τσάντα που κρατάνε στον ώμο τους μπορείτε να αγοράσετε 300 ζευγάρια απλά αλλά πολύ βολικά σορτς. Ποιο είναι το κορόιδο τώρα;

3. Λονδίνο




Το Λονδίνο είναι η πόλη της επιδεικτικής μεγαλοπρέπειας από τότε που η βρετανική μοναρχία ήταν η κυρίαρχος μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας. Οι Λονδρέζοι λειτουργούν κάτω από έναν κώδικα ευγένειας που είναι την ίδια στιγμή αδιαπέραστος και απατηλός. Τους Βρετανούς δύσκολα μπορείς να τους «διαβάσεις» και να τους αναλύσεις. Κάποιοι τους αποκαλούν «ψυχρούς», αφού μπορεί να σου πουν να τους «αδειάσεις τη γωνιά» και να μην το καταλάβεις καν, αφού θα έχει ειπωθεί μέσα από σφιγμένα δόντια και ένα «παγωμένο» χαμόγελο!

4. Τορόντο




Είναι η πόλη που «κάθε άλλη πόλη του Καναδά λατρεύει να μισεί»! Οι πιο σκληροί κριτές της την κατηγορούν πως είναι βρώμικη, «αγενής» και γεμάτη εγκληματικότητα. Οι κάτοικοι περπατούν με σταθερότητα και άνεση στους δρόμους και μπορεί να σας παρασύρουν (χωρίς «συγνώμη», εννοείται!) εάν τολμήσετε να περπατήσετε χαλαροί στο πεζοδρόμιο σε ώρα αιχμής.

5. Νέα Υόρκη




Εάν υπάρχει μια πόλη όπου το «ύφος» περισσεύει, αυτή είναι η Νέα Υόρκη – η «τσιμεντένια» μεγαλούπολη όπου τα πιο τρελά όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Είναι το μέρος όπου οι καλύτεροι των καλύτερων έρχονται από όλο τον κόσμο και συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο σε έναν τρελό αγώνα για να κατακτήσουν την κορυφή – στην ηθοποιία, στη γραφή, στην οικονομία, στην πολιτική, στην τεχνολογία… Έτσι οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να «συγχωρεθούν» για το γεγονός πως είναι ένα «σκληρό» κοινό! Και μην ξεχνάτε: Οποιαδήποτε ώρα στη Νέα Υόρκη θα περπατάτε ανάμεσα στα πιο ανταγωνιστικά άτομα αλλά και στους πιο απογοητευμένους και αποτυχημένους ανθρώπους που τους έχουν πει ξανά και ξανά πως είναι άχρηστοι. Η αγένεια, λοιπόν, έρχεται ως φυσικό επακόλουθο… Άλλωστε, όπως λέει και η γνωστή φράση «εάν μπορείς να τα καταφέρεις εδώ, μπορείς να τα καταφέρεις παντού».

6. Σεούλ




Εδώ ισχύει κάτι εντελώς «σχιζοφρενικό». Από τη μία η εξυπηρέτηση των πελατών είναι πραγματικά εξαιρετική: Κάθε πρωί ο πρώτος πελάτης που θα μπει στα εμπορικά κέντρα και στα καταστήματα θα χαιρετηθεί από μια σειρά από πωλητές που υποκλίνονται μπροστά σου καθώς μπαίνεις, ενώ οι επαγγελματικές κάρτες σού παραδίνονται με τα δύο χέρια, σε ένδειξη σεβασμού και ευλάβειας. Από την άλλη, οι οδηγοί στη Σεούλ δεν δείχνουν «οίκτο», περνώντας με κόκκινο, οργώνοντας τα πεζοδρόμια και «στριγγλίζοντας» με τα αυτοκίνητά τους που τα οδηγούν λες και δεν έχουν ξαναπιάσει τιμόνι στη ζωή τους. Επιπλέον, οι Κορεάτες δεν έχουν ενδοιασμούς να κάνουν στους ξένους διάφορες προσωπικές ερωτήσεις – μια συνήθεια που μπορεί συχνά να παρεξηγηθεί ως αγενής και περίεργη. Η διακριτικότητα δεν είναι το φόρτε των Κορεατών, με τους ξένους να βρίσκουν συχνά τους εαυτούς τους να τους κοιτάζουν επίμονα. Όπως η κουζίνα τους, γεμάτη σκόρδο και καυτερή, μπορεί να σας πέσει κομματάκι βαριά, έτσι και το κορεάτικο ταμπεραμέντο ίσως να είναι λίγο «ασήκωτο» για εσάς.

7. Χονγκ Κονγκ




Όντας ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο, στριμώχνοντας 53.110 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην πιο πολυπληθής γειτονιά της, μπορείτε να καταλάβετε γιατί ο ανταγωνισμός είναι σκληρός παντού στο Χονγκ Κονγκ. Αυτό περιλαμβάνει από μία θέση στο μετρό, μέχρι απλά να ακουστείς, αφού με επτά εκατομμύρια κατοίκους στην πόλη -που δεν είχαν άλλο χώρο για να χτίσουν παρά προς τα πάνω- οι φωνές τείνουν να καταλήγουν σε «τοίχο».

8. Ρίο




Μια από τις πιο όμορφες πόλεις στη Νότια Αμερική αλλά και εξίσου διάσημη για το πόσο επικίνδυνη είναι. Οι τουρίστες ειδικά είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις πορτοφολάδων κατά τη διάρκεια του ετήσιου καρναβαλιού της πόλης αλλά και τη νύχτα. Οι Καριόκας (σ.σ. οι κάτοικοι του Ρίο) έχουν χαρακτηριστεί ως αγενείς και απότομοι, αλλά αυτό είναι λογικό όταν ζεις σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του πλανήτη και ειδικά εάν είσαι ένας εξαθλιωμένος ντόπιος που μένεις σε μία από τις πολλές παραγκουπόλεις. Τα επίπεδα εγκληματικότητας του Ρίο μπορεί να είναι τρομακτικά για τους αφελείς ταξιδιώτες, αλλά δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ντυθείτε σαν ένας ντόπιος με ένα ζευγάρι σαγιονάρες και μια βερμούδα. Αφήστε τα ακριβά κοσμήμστα στο ξενοδοχείο και μην έχετε πάνω σας πολλά μετρητά. Έτσι κι αλλιώς, τι περισσότερο χρειάζεστε από μια πετσέτα και λίγο αντηλιακό;

9. Μόσχα




Δεν είναι γνωστοί για τη ζεστασιά τους ούτε για τους καλούς τρόπους τους. Αλλά εάν οι Ρώσοι είναι επιφυλακτικοί, απόμακροι και ανέκφραστοι, αυτό οφείλεται εν μέρει στον πόλεμο που έχει περάσει η χώρα τους αλλά και στην καταπίεση που έχουν οι ίδιοι υποστεί πολλά χρόνια. Όλα αυτά περνάνε και στις επερχόμενες γενιές με τη μορφή ενός είδους προφύλαξης από τους ξένους. Αποφύγετε να γελάτε πολύ σε όλους και προσαρμοστείτε στο αφιλόξενο περιβάλλον…

10. Μουμπάι




Είναι μια πόλη που φιλοξενεί όλων των ειδών τους ανθρώπους. Εξαθλιωμένοι, φτωχοί και πλούσιοι ζουν μαζί σε αυτή την πόλη της «βρωμιάς» και του Bollywood! 14 εκατομμύρια είναι αυτά! Κανείς, λοιπόν, δεν το παίρνει προσωπικά όταν οι κάτοικοι σπρώχνονται στο δρόμο. Πόσω μάλλον εσείς. Απλώς αγνοήστε το. Μαζί με τις τσίχλες που είναι κολλημένες στα καθίσματα και τα… πτύελα στα πεζοδρόμια μέσα από τα εν κινήσει λεωφορεία! Γιατί σε μια πόλη όπου η καθημερινή επιβίωση είναι το ζητούμενο για πολλούς από τους κατοίκους, συγχωρείται το γεγονός πως οι καλοί τρόποι χάνονται κάπου μέσα στην κίνηση.

Πηγή