Οι βρισιές λειτουργούν ως παυσίπονα

Ως ένα πολύ καλό παυσίπονο μπορεί να λειτουργήσουν οι βωμολοχίες για εκείνον που τις λέει σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Βρετανών επιστημόνων.






Όπως διαπίστωσαν, οι βρισιές είναι τέσσερις φορές πιο δυνατές από τα παυσίπονα όταν χρησιμοποιούνται ως αντίδραση στον πόνο. Ωστόσο αυτό ισχύει σε όσους δεν καταναλώνουν συχνά αναλγητικά.

Οι μελετητές του πανεπιστημίου του Κιλ στη Βρετανία, χώρισαν 71 νεαρούς ενήλικες σε δύο ομάδες - στη μία που άτομα τα οποία εκστόμιζαν λιγότερες από δέκα υβριστικές λέξεις την ημέρα και στην άλλη που εκστόμιζαν περισσότερες από 40.



Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να βυθίσουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό και να τα κρατήσουν εκεί για όσο μπορούσαν. Αρχικά κλήθηκαν να το κάνουν ενώ επαναλάμβαναν μία μη υβριστική λέξη και μετά να κάνουν την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνοντας μία υβριστική λέξη.

Όσοι δεν βωμολοχούσαν στην καθημερινότητά τους, άντεξαν το παγωμένο νερό για 45 δευτερόλεπτα περισσότερο όσο έβριζαν σε σχέση με το διάστημα που δεν έβριζαν.

Όμως, τα άτομα της άλλης ομάδας μπόρεσαν να αντέξουν το παγωμένο νερό για δέκα δευτερόλεπτα παραπάνω.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ρίτσαρντ Στέφενς, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι με το βρίσιμο ο οργανισμός παράγει ενδορφίνες που λειτουργούν ως παυσίπονα.