Τα κράτη με το χαμηλότερο πληθυσμό

Η πληθυσμιακή έκρηξη είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τον πλανήτη μας. Κι όμως, υπάρχουν κάποιες περιοχές που προς το παρόν δε χρειάζεται να ανησυχούν γι΄ αυτό. Τα κράτη που ακολουθούν είναι μερικά μόνο από αυτά με το χαμηλότερο πληθυσμό παγκοσμίως.

Αποτελούν μια μόνο κουκκίδα στο χάρτη κι όμως είναι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Άλλωστε όπως έλεγαν και οι παλιότεροι τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια.

VaticanΤο Βατικανό είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση καθώς αποτελεί ξεχωριστό κράτος εντός των τειχών της πόλης της Ρώμης. Είναι το κρατίδιο με τη μικρότερη έκταση και το λιγότερο πληθυσμό παγκοσμίως καθώς έχει μόνο 832 κατοίκους. Ωστόσο, στο εσωτερικό του μπορεί κανείς να θαυμάσει σημαντικά μνημεία και καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Μεταξύ αυτών η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η Καπέλα Σιστίνα. Οι κήποι του Βατικανού φημίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, καλύπτουν σχεδόν τη μισή έκταση του κρατιδίου και η ομορφιά τους είναι ασύγκριτη.

NauruΣτο νότιο τμήμα του Ειρηνικού βρίσκεται μια από τις μικρότερες χώρες του κόσμου ονόματι Nauru με πληθυσμό 9.322 κατοίκους. Αυτό όμως κάθε άλλο παρά πρόβλημα αποτελεί για τους ίδιους αφού ζουν μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή στο νησί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι του έχουν δώσει την ονομασία «ευχάριστο νησί».

Οι περισσότεροι κάτοικοι ζούσαν από τα ορυχεία όταν όμως η εκμετάλλευση τους έφτασε στο έσχατο σημείο, οι πολίτες δεν το έβαλαν κάτω παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Άλλωστε καλή θέληση να υπάρχει κι όλα γίνονται. Τελευταία οι κάτοικοι έχουν επιδοθεί στην ανάπτυξη του τουρισμού. Αν και δεδομένης της ομορφιάς του τοπίου δεν χρειάζεται να πασχίσουν ιδιαίτερα για να προσελκύσουν επισκέπτες.

TuvaluΗ τρίτη κατά σειρά χώρα με το λιγότερο πληθυσμό παγκοσμίως είναι το νησί Tuvalu που επίσης βρίσκεται στον Ειρηνικό. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 10.544 ενώ το νησί έχει έκταση μόλις 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Tuvalu αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Η ποικιλία που προσφέρει στα θαλάσσια σπορ το νησί σε συνδυασμό με τους υφάλους που μπορούν να εξερευνήσουν οι δύτες, καθιστούν τις διακοπές στο Tuvalu μια αξέχαστη εμπειρία.

PalauΤο αρχιπέλαγος του Palau στον Ειρηνικό ωκεανό αποτελείται από περισσότερα από διακόσια νησιά, ωστόσο, μόλις δέκα από αυτά κατοικούνται. Ο συνολικός πληθυσμός φτάνει τους 20.956 κατοίκους με τους περισσότερους από αυτούς να ζουν στο στο νησί Koror. Οι υπόλοιποι μοιράζονται ανάμεσα στα νησιά Peleliu, Angaur, και Babeldaob. Τα νησιά φημίζονται για το τροπικό τους κλίμα και χάρη στις συχνές βροχές που κάνουν τη βλάστηση ακόμα πιο πλούσια, το τοπίο είναι κυριολεκτικά υπέροχο. Η κύρια επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων είναι ο τουρισμός.

San Marino


Περιβάλλεται από την Ιταλία, έχει έκταση 61 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του ίσα που ξεπερνάει τις 30.000. Η μικρή αυτή χώρα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνάει αυτόν των κατοίκων. Γεγονός που δεν προκαλεί άλλωστε εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς το μεσογειακό κλίμα και τη δυνατότητα να επισκεφτεί κάθε γωνιά του σε μια μόλις μέρα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι επισκέπτες αρκούνται σε αυτή τη μια και μοναδική ημέρα.

MonacoΤο Monaco είναι η δεύτερη μικρότερη χώρα στον κόσμο μετά το Βατικανό. Οι κάτοικοι του φτάνουν τους 35.986. Συνορεύει στις τρεις πλευρές του με τη Γαλλία ενώ η άλλη πλευρά του βρέχεται από τη Μεσόγειο. Το Monaco αποτελεί παράδεισο για επενδύσεις καθώς η φορολογία είναι αρκετά χαμηλή, ωστόσο για τους τουρίστες δεν είναι και τόσο οικονομικό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η σαμπάνια είναι κάτι σαν το εθνικό ποτό.

LiechtensteinΗ έβδομα χώρα με το λιγότερο πληθυσμό παγκοσμίως είναι το Liechtenstein. Περιβάλλεται από την Αυστρία και την Ελβετία κι έχει συνολική έκταση 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Δεδομένου ότι βρίσκεται στις Άλπεις, καταλαβαίνει κανείς ότι το τοπίο είναι τουλάχιστον καταπληκτικό κι ότι ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 36.010.

Saint Kitts και Nevis


Αυτά τα δύο καταπληκτικά νησιά της Καραϊβικής αποτελούν έναν ονειρεμένο παράδεισο για όλους όσοι επιθυμούν να βρεθούν σε μια εξωτική παραλία, να κολυμπήσουν στα καταπράσινα νερά και να δουν το ηλιοβασίλεμα σε ένα τροπικό τοπίο. Ο συνολικός αριθμός των κατοίκων και των δύο αυτών νησιών είναι 51.300.

Πηγή