Το νερό φέρνει βαθμούς

Εχουν γραφτεί πολλά για τις μεθόδους που βοηθούν όσους δίνουν γραπτές εξετάσεις να έχουν καλά αποτελέσματα. Μια νέα έρευνα υποδεικνύει ως πολύτιμο σύμμαχο των διαγωνιζομένων το νερό το οποίο όπως φαίνεται εκτός από το να τους βοηθά να ξεδιψούν κατά την διάρκεια της εξέτασης «καθαρίζει» και το μυαλό τους.



Στην έρευνα όσοι συμμετέχοντες σε γραπτές εξετάσεις είχαν πάρει μαζί τους μπουκαλάκι με νερό είχαν μέχρι και 10% καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που δεν είχαν νερό.

Ενυδάτωση και αίσθημα «ασφαλείας»




Την έρευνα πραγματοποίησαν ειδικοί της Βρετανικής Εταιρίας Ψυχολογίας που μελέτησαν χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημίων παρατηρώντας τι έπιναν κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Διαπίστωσαν ότι γενικότερα η κατανάλωση κάποιου ποτού (αναψυκτικά, χυμοί κλπ) βελτίωνε την απόδοση των εξεταζόμενων αλλά το νερό προσέφερε την μεγαλύτερη ωφέλεια. Τα διάφορα ποτά βελτίωναν κατά μέσο όρο 5% την απόδοση των εξεταζόμενων ενώ το νερό είχε διπλάσια ωφέλεια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς το νερό επηρεάζει θετικά την απόδοση των εξεταζόμενων, το μυστικό βρίσκεται πιθανώς στην ενυδάτωση. Είναι πιθανό να λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος όταν ο οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος, αλλά ταυτόχρονα η αίσθηση ασφάλειας ότι έχει κανείς νερό μαζί του ενδέχεται να επιδρά θετικά και στην ψυχολογία του. Εχοντας κανείς μαζί του ένα μπουκάλι νερό αισθάνεται πιο ήρεμος και ασφαλής.

Πηγή