Οι γαλάζιες λίμνες του Αφγανιστάν

Και μόνο στο όνομα «Αφγανιστάν» οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε (και όχι άδικα) απέραντες ερήμους, ξερή και άνυδρη χώρα, ορεινό αμμώδες ανάγλυφο, κάκτους και σπίτια φτιαγμένα από λάσπη. Δείτε όμως κάτι που δεν μοιάζει στην παραπάνω περιγραφή.




Κι όμως, στο κέντρο αυτού του «καταθλιπτικού» κατά τα άλλα τοπίου δεσπόζει μια σειρά από έξι εντυπωσιακές καταγάλανες λίμνες, το νερό των οποίων μοιάζει με βαθύ μπλε μελάνι, χωρίς καμία υπερβολή.





Οι λίμνες Band-e Amir βρίσκονται στην καρδιά του κεντρικού Αφγανιστάν, στους πρόποδες της οροσειράς Hindu Kush (σ.σ. το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο), οκτώ χιλιόμετρα από την αρχαία πόλη Bamiyan.



Περιτριγυρισμένες από πανύψηλους βράχους ροζ ασβεστόλιθου, χωρίς σχεδόν καθόλου βλάστηση ολόγυρα, η παρουσία των έξι «γαλάζιων λιμνών» στο σημείο αυτό φαντάζει εντελώς άτοπη.



Η εμφάνισή τους στο συγκεκριμένο σημείο οφείλεται στις ρωγμές των βράχων και στις διεξόδους που βρήκαν τα υπόγεια νερά να βγουν προς τα έξω. Επιπλέον, το έντονο γαλάζιο χρώμα οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα που εμφανίζεται σε μεγάλες ποσότητες στο νερό, με αποτέλεσμα το βαθύ μπλε χρώμα των λιμνών.



Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ιδανικό κινηματογραφικό σκηνικό, αν και πολύ λίγοι είναι αυτοί που θα μπορούσαν να το ανακαλύψουν στο κέντρο της ερήμου.









Πηγή