Τα θετικά συναισθήματα ωφελούν

Όλο και περισσότερες έρευνες ενοχοποιούν τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η επιθετικότητα και ο θυμός για την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό που δεν δείχνουν όμως οι περισσότερες από αυτές είναι η ευεργετική δράση των θετικών συναισθημάτων στην υγεία της καρδιάς. Έτσι, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ......θέλοντας να καλύψουν αυτό το κενό ανέλυσαν περισσότερες από 200 σχετικές μελέτες. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Bulletin».

Από την ανασκόπηση των μελετών διαπιστώθηκε ότι η θετική ψυχική διάθεση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών, καθώς και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων.Βέβαια σημειώνεται ότι η απουσία αρνητικών συναισθημάτων δεν συνεπάγεται παρουσία θετικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η αίσθηση της ικανοποίησης από τη ζωή και η ευτυχία σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Η επικεφαλής της έρευνας Julia Boehm επεσήμανε ότι οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν περίπου 50% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα συγκριτικά με τους πιο απαισιόδοξους.

Πηγή