Νέο στοιχείο στον πίνακα του Mendeleev

Ένα νέο χημικό στοιχείο προστέθηκε στον Περιοδικό Πίνακα, ο οποίος μεγαλώνει διαρκώς χάρη σε νέες ανακαλύψεις.







Πρόκειται για το στοιχείο 117 (προσωρινή ονομασία Ununseptium (Uus)) που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2010 από μια αμερικανο-ρωσική επιστημονική ομάδα. Την ανακάλυψη εκείνη επιβεβαίωσε μια πιο πρόσφατη μελέτη από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής Γερμανούς επιστήμονες.

Αναμένεται η οριστική επιβεβαίωση και έγκριση των μελετών από τη Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) και τη Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής (IUPAP). Εφόσον το στοιχείο 117 αναγνωριστεί, θα αποφασιστεί και η ονομασία του από τον φορέα που θα υποδείξουν οι δύο επιστημονικές ενώσεις.

Πρώτοι υποψήφιοι νονοί του “117″ είναι οι επιστήμονες του Lawrence Livermore National Laboratory των ΗΠΑ και του Joint Institute of Nuclear Research της Ρωσίας, που έκαναν τη σχετική αρχική ανακάλυψη προ τετραετίας.

Έπεται η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Christoph Düllmann, η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη του στοιχείου στον επιταχυντή του GSI Helmholtz Center for Heavy Ion Research στο Darmstadt της Γερμανίας. Εκεί χημικοί και πυρηνικοί φυσικοί (συνολικά 72 ερευνητές από 11 χώρες), βομβάρδισαν με ιόντα ασβεστίου έναν εξωτικό στόχο, ένα ραδιοϊσότοπο του μπερκελίου (Bk-249), και από τη σύγκρουση αυτή σχηματίστηκαν δύο άτομα του στοιχείου 117, τα οποία “επιβίωσαν” για χρονικό διάστημα μικρότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου.


Μια εσωτερική άποψη του επιταχυντή στο GSI (μήκους 120 μέτρων), ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να παράγει το στοιχείο 117 (Πηγή: Phys.org).

Το στοιχείο 117 διασπάται πολύ γρήγορα στα στοιχεία 113 και 115, τα οποία είχαν ανακαλυφθεί το 2004, στο πλαίσιο της ίδιας αμερικανο-ρωσικής ερευνητικής συνεργασίας.

Τα χημικά στοιχεία μετά τον ατομικό αριθμό 104 (αφορά τον αριθμό των πρωτονίων σε ένα πυρήνα ατόμου) θεωρούνται υπερβαρέα και είναι συνήθως φευγαλέα. Όμως τα πιο σταθερά από αυτά (που ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί) πιστεύεται ότι «κατοικούν» στη λεγόμενη «νησίδα σταθερότητας», μια περιοχή όπου αναμένεται να βρεθούν πυρήνες σταθερών υπερβαρέων χημικών στοιχείων με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.

Προς το παρόν - και μέχρι να βρεθούν τέτοια υπερβαρέα στοιχεία στη φύση - αυτά παράγονται σε επιταχυντές με τη σύγκρουση σωματιδίων. Η σύντηξη δύο ελαφρύτερων πυρήνων, κάτι που πολύ σπάνια συμβαίνει, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ενός υπερβαρέος στοιχείου, το οποίο ζει ελάχιστα.

Εδώ και 30 χρόνια αδιάκοπων ερευνών, νέα «τεχνητά» υπερβαρέα στοιχεία ανακαλύπτονται με ρυθμό ένα ανά δύο έως τρία χρόνια και με απώτερο στόχο πάντα την ανακάλυψη της «νησίδας σταθερότητας». Οι πιο πρόσφατες προθήκες στον Περιοδικό Πίνακα ήσαν τα στοιχεία 114 και 116, που ανακοινώθηκαν το 2011.

Πηγές: Econews.gr, Dailymail.co.uk και Phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου