Από το Μπιγκ Μπανγκ μέχρι σήμερα (video)

Πρόκειται για την λεπτομερέστερη «μοντελοποίηση» του σύμπαντος που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Το βίντεο «Illustris», πέρα από την  επιστημονική του διάσταση, αποτελεί και μια εντυπωσιακή απεικόνιση του σύμπαντος με αρχή «λίγο» μετά το Μπινγκ Μπανγκ και κατάληξη την εικόνα του σύμπαντος που γνωρίζουμε σήμερα.


Το βίντεο, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature», καταλήγει με την προβολή ενός σύμπαντος μέσα σε ένα κύβο που οι πλευρές του απέχουν 350 εκατομμύρια έτη φωτός, ενώ οι μικρότερες συμπαντικές δομές που προβάλλονται έχουν έκταση περίπου 1.000 ετών φωτός.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Μαρκ Βόγκελσμπέργκερ του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δήλωσε πως η προσομοίωση, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της σκοτεινής ύλης ως συνδετικού ιστού και «σκελετού» γύρω από τον οποίο συναρθρώνονται οι μεγάλες δομές των γαλαξιών.

«Αν δεν την συμπεριλαμβάναμε, η προσομοίωση δεν θα έμοιαζε με το πραγματικό σύμπαν» όπως είπε. Η προσομοίωση επίσης είναι η πρώτη που δείχνει την ορατή ύλη να προκύπτει από τη σκοτεινή. Εκτιμάται ότι το σύμπαν αποτελείται κατά περίπου 5% από κοινή ύλη, 27% από σκοτεινή ύλη και 68% από -την ακόμη πιο μυστηριώδη- σκοτεινή ενέργεια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου