Θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 με τη «μέθοδο της Dolly» (video)

Παραλλαγή της μεθόδου πυρηνικής μεταφοράς σωματικού κυττάρου οδήγησε στη δημιουργία ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων από ενήλικα κύτταρα.

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα σε εμβρυϊκά-βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε παγκρεατικά για την παραγωγή ινσουλίνης. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι η μεταμόσχευση των κυττάρων αυτών σε πάσχοντες από διαβήτη για τη θεραπεία της νόσου. 


Ελπίδα για θεραπεία πολλών νόσων με κύτταρα των ίδιων των ασθενών 

Ενδεχομένως στο μέλλον η αναγεννητική ιατρική να συντελέσει στην εξατομικευμένη θεραπεία του διαβήτη αλλά και άλλων παθήσεων χωρίς τον κίνδυνο της απόρριψης από τον οργανισμό, αφού ως βάση θα χρησιμοποιούνται κύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή. 

Πάντως, οι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν ότι χρειάζονται ακόμη αρκετά χρόνια έρευνας, μέχρι τα επιτεύγματα της αναγεννητικής ιατρικής να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή κλινική πράξη.Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς (μέσω της κυτταρικής διαίρεσης) και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού Οι επιστήμονες βλέπουν τα βλαστικά κύτταρα ως πιθανή πύλη για τη θεραπεία πολλών παθήσεων (Πηγή: CNN).

Οι ερευνητές, με επικεφαλή τον Dr. Dieter Egli του Stem Cell Foundation της Νέας Υόρκης και τον Dr. Mark Sauer του Columbia University Medical Center, δημιούργησαν βλαστοκύτταρα που περιείχαν τον πυρήνα δερματικών κυττάρων μιας 32-χρονης γυναίκας, η οποία έπασχε από διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δέκα ετών. Στη συνέχεια, πέτυχαν να διαφοροποιήσουν αυτά τα βλαστικά κύτταρα ώστε να εξελιχθούν σε παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Να σημειωθεί ότι, η πρώτη φορά που επιτεύχθηκε δημιουργία βλαστικών κυττάρων από ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα ήταν τον Μάιο του 2013, από ομάδα του Oregon Health & Science University, με επικεφαλής τον Dr. Shoukhrat Mitalipov. Επίσης, στις 17 Απριλίου 2014, ομάδα επιστημόνων από την Κορέα ανακοίνωσε μέσω της επιθεώρησης «Cell Stem Cell» ότι δημιούργησε βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιώντας πυρήνες δερματικών κυττάρων από δύο υγιείς άνδρες, ηλικίας 35 και 75 ετών, αποδεικνύοντας έτσι ότι η ίδια τεχνική είναι δυνατό να εφαρμοστεί και με κύτταρα ενηλίκων.


Βελτιωμένη εκδοχή της μεθόδου μεταφοράς πυρήνα σωματικού κυττάρου

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι ερευνητικές ομάδες αξιοποίησαν μια βελτιωμένη εκδοχή της μεθόδου της «μεταφοράς πυρήνα σωματικού κυττάρου» κατά την οποία ο πυρήνας ενός κυττάρου του ασθενούς (γενικότερα του δότη) τοποθετείται σε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο από όπου έχει εξαχθεί ο δικός του πυρήνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον επαναπρογραμματισμό του κυττάρου σε εμβρυϊκή κατάσταση, από όπου μετά είναι εφικτή η δημιουργία διαφορετικών ειδών κυττάρων.

Η τεχνική αυτή της δημιουργίας βλαστικών κυττάρων «ανταγωνίζεται» ως δυνητικά θεραπευτική μέθοδος, την εναλλακτική τεχνική της δημιουργίας πολυδύναμων κυττάρων μέσω της προσθήκης γονιδίων σε ενήλικα σωματικά κύτταρα (π.χ. του δέρματος), ώστε αυτά να επαναπρογραμματιστούν και να επιστρέψουν σε μια κατάσταση εμβρυϊκού τύπου.


Υπεροχή της μεθόδου αλλά και ηθικά ζητήματα

Αρκετοί ειδικοί θεωρούν καλύτερη και ασφαλέστερη την πρώτη μέθοδο, επειδή τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από ενήλικα κύτταρα, κινδυνεύουν λιγότερο να απορριφθούν από το σώμα του ασθενούς, όταν μεταμοσχευθούν σε αυτόν, ενώ δεν απειλούνται με καρκίνο όπως στην περίπτωση του γονιδιακού επαναπρογραμματισμού. Όμως η τεχνική αυτή είναι ακριβή, τεχνικά δύσκολη και ηθικά επίμαχη, εφόσον γίνεται χρήση εμβρυϊκών κυττάρων.

Προς το παρόν, παραμένει ασαφές ποια μέθοδος θα αποδειχτεί καλύτερη από θεραπευτικής πλευράς. Γι' αυτό, ήδη οι επιστήμονες σχεδιάζουν να συγκρίνουν στην πράξη τα δύο διαφορετικά είδη βλαστικών κυττάρων, που θα προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου