Luna: το τέλος του συμβατικού πλυντηρίου

Η πρωτοποριακή συσκευή τοποθετείται ανάμεσα στα ρούχα με μικρή δόση νερού και όλα τα υπόλοιπα γίνονται από μόνα τους.







Ένας Κολομβιανός φοιτητής δημιούργησε μια συσκευή που αλλάζει την εμπειρία του πλυσίματος των ρούχων όπως τη γνωρίζουμε και μπορεί να σημαίνει το τέλος του συμβατικού πλυντηρίου. 

Η συσκευή τοποθετείται ανάμεσα στα ρούχα με μικρή δόση νερού και όλα τα υπόλοιπα γίνονται από μόνα τους. 

Στη συσκευή έχει δοθεί το όνομα Luna (σελήνη) και είναι ένα ηλεκτροστατικό πλυντήριο. Μια μεταλλική σφαίρα που, με μια μικρή δόση νερού, δημιουργεί ατμό από σωματίδια ηλεκτροστατικά φορτισμένα. 



Από τους πόρους των τοιχωμάτων της συσκευής δημιουργούνται δονήσεις που τρίβουν και ανακινούν, εξαλείφοντας τους λεκέδες απ' το ύφασμα. Η μεταλλική επιφάνεια λειτουργεί σαν μαγνήτης, προσελκύει τα σωματίδια των λεκέδων και τα τραβάει στον πυρήνα της σφαίρας.

Η ιδέα έχει ήδη φτάσει στους τελικούς σεβαστού διαγωνισμού τεχνολογίας, Electrolux Design Lab. Είναι μία από τις 100 προτάσεις που επιλέχθηκαν από τις συνολικά 1.700 που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό. Η τιμή ανέρχεται στα 5.000 ευρώ και ως δώρο μια εξάμηνη συνδρομή στο παγκόσμιο κέντρο έρευνας και  design Electrolux.

«Η ιδέα είναι δεν είναι να βάζουμε τα ρούχα στο πλυντήριο, όπως είχαμε συνηθίσει, αλλά, αντίθετα, να βάζουμε το πλυντήριο στα βρόμικα ρούχα» λέει ο Juan Camilo Restrepo Villamizar, υπεύθυνος του design. 



Όπως αναφέρει ο ίδιος, το καταναλωτικό κοινό δε θα κερδίσει μόνο η ευκολία στη χρήση του νέου προϊόντος, αλλά και ο σεβασμός που δείχνει προς το περιβάλλον. «Μειώνει την κατανάλωση νερού και ενέργειας, αλλά και τον κόπο που χρειάζεται το πλύσιμο και η φροντίδα των ρούχων».

Προτάσεις όπως αυτή εξυπηρετούν το πνεύμα εξοικονόμησης χρόνου, καθιστώντας την καθημερινότητα πιο εύκολη και πιο υγιεινή. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν καινοτόμες ιδέες που εκφράζονται και υλοποιούνται με σεβασμό στο περιβάλλον. 

Όμως, η τιμή στην οποία παρέχεται αυτή τη στιγμή δεν θα το κάνει άμεσα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. 

Όπως και να 'χει, έχουμε ένα δείγμα για το πώς θα καθαρίζονται τα ρούχα στο μέλλον.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου