Νοητική δύναμη εις βάρος μυϊκής δύναμης

Ολα τα ζώα  καταναλώνουν την τροφή τους με τον ίδιο τρόπο, αλλά ο μεταβολισμός κάθε είδους είναι πολύ διαφορετικός του ενός από του άλλου. Επί πολλές δεκαετίες οι επιστήμονες αναρωτιούνταν πώς μπορεί να συγκριθεί ο μεταβολισμός μας με αυτόν άλλων ειδών. Είναι ένα δύσκολο ερώτημα, αφού ο μεταβολισμός είναι ένα σύνθετο ζήτημα.






Καθώς διασπάται η τροφή που καταναλώνουμε, παράγονται χιλιάδες μικρά μόρια, κάποια εκ των οποίων αποβάλλουμε από το σώμα μας τη στιγμή που από ορισμένα άλλα εξαρτάται η επιβίωσή μας. Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει πραγματοποιήσει λεπτομερείς συγκρίσεις του μεταβολισμού ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Οπως επισημαίνουν στην επιθεώρηση PLOS Biology, τόσο οι εγκέφαλοί μας όσο και οι μύες μας είναι ασυνήθιστοι από άποψη μεταβολισμού. Και ίσως αυτός ο ανορθόδοξος μεταβολισμός είναι μέρος αυτού που μας κάνει μοναδικά ανθρώπινους.


Οταν οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τον μεταβολισμό, μπορούσαν να τον μετρούν μόνο με απλούς τρόπους. Μπορούσαν να εκτιμήσουν π.χ. πόσες θερμίδες καίει ένα ζώο την ημέρα. Ακόμη καλύτερα, να επιχειρήσουν να υπολογίσουν πόσες θερμίδες καίει κάθε όργανο στο σώμα ενός ζώου. Αυτές οι τακτικές ήταν αρκετές για να αποκαλύψουν συνταρακτικά ευρήματα σχετικά με τον μεταβολισμό.

Σε σύγκριση με άλλα ζώα, εμείς οι άνθρωποι έχουμε εξαιρετικά λαίμαργους εγκέφαλους. Το 20% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε κάθε μέρα καταναλώνεται από νευρώνες καθώς στέλνουν σήματα ο ένας στον άλλον.

Συγκριτική απεικόνιση θηλυκού κοινού χιμπατζή (δεξιά), αυστραλοπίθηκου Sediba (κέντρο) και μιας Homo Sapiens.


Αυτό που, κατά τους επιστήμονες, προκύπτει είναι πως καθώς πολλαπλασιαζόταν η νοητική δύναμη του ανθρώπου με το πέρασμα του χρόνου, η μυϊκή του δύναμη υποχωρούσε αναλογικά ακόμη περισσότερο, σε σχέση με τα άλλα ζωικά είδη. Οπως ανέφεραν, η ενέργεια των ανθρωπίνων μυών διοχετεύτηκε στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με μέσο όγκο 1.400 κυβικών χιλιοστών, ο εγκέφαλός μας είναι περίπου τριπλάσιος σε σχέση με του στενότερου συγγενή μας, του χιμπατζή.

Ο άνθρωπος και το ποντίκι διαχώρισαν την εξελικτική πορεία τους πριν από 130 εκατ. χρόνια, οι άνθρωποι και οι μαϊμούδες πριν από 45 εκατ. χρόνια, ενώ οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες πριν από περίπου 6 εκατ. χρόνια. Οπως έδειξε η εξέλιξη, η νίκη ανήκει στους πιο έξυπνους, όχι στους πιο δυνατούς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου