Νερό με κοκαΐνη στην Βρετανία

Η χρήση της κοκαΐνης στην Βρετανία είναι τόσο συχνή, που σύμφωνα με νέα έρευνα, ίχνη της ναρκωτικής ουσίας έχουν εντοπιστεί στα αποθέματα του πόσιμου νερού.







Oι ερευνητές, που είχαν σκοπό να δείξουν τους κινδύνους από τα φαρμακευτικά λύματα που καταλήγουν στα συγκεκριμένα αποθέματα, διαπίστωσαν ότι ίχνη κοκαΐνης εμπεριέχονταν στο νερό ακόμη και μετά από τον ενδελεχή καθαρισμό του.

Οι ειδικοί του Ελεγκτικού Μηχανισμού Πόσιμου Νερού, βρήκαν στο νερό ποσότητες βενζοϊλεκγκονίνης, μιας μεταβολισμένης μορφής του ναρκωτικού που προκύπτει αφού αυτή περάσει από το ανθρώπινο σώμα. Είναι η ίδια μορφή που ανιχνεύεται στα τεστ τα οποία διενεργούνται σε δείγμα ούρων.

Σύμφωνα με την μελέτη, η βενζοϊλεκγκονίνη βρέθηκε σε ποσότητα ¼ από αυτή που υπήρχε πριν την επεξεργασία του νερού – 4 νανογραμμάρια ανά λίτρο – και είναι ακίνδυνη για το κοινό.

Ο Στιβ Ρολς, από το Transform – ένα think tank για την πολιτική για τα ναρκωτικά, δήλωσε στους Sunday Times ότι «τα ευρήματα όμως δείχνουν το μέγεθος της χρήσης κοκαΐνης στην Βρετανία σήμερα».

«Βρισκόμαστε σχεδόν στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης αναφορικά με την χρήση κοκαΐνης. Επίσης η τιμή του ναρκωτικού πέφτει διαρκώς, οπότε η χρήση του εκτινάσσεται», ανέφερε.



Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση DrugScope στην Βρετανία υπάρχουν 180.000 εξαρτημένοι χρήστες κοκαΐνης και σχεδόν 700.000 άνθρωποι ηλικίας 16-59 που τη χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Εκτός από την βενζοϊλεκγκονίνη, οι ερευνητές βρήκαν και ίχνη παυσίπονων, όπως το ibuprofen και το carbamazepine που χρησιμοποιούνται κατά της επιληψίας. Το πόσιμο νερό, που ελέγχθηκε, περιείχε επίσης υψηλές ποσότητες καφεΐνης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου