Γιατί παχαίνει το ψωμί

Καθημερινά πρέπει να παίρνουμε περίπου το 50% των θερμίδων από υδατάνθρακες. Το ψωμί σε όλες του τις μορφές είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, αποτελεί δε βασικό συστατικό της διατροφής μας για αιώνες και θα παραμείνει έτσι.



Γράφει η κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος  
Βλάχου Μαριάννα


Tο πρόβλημα

Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης: Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνει πολύ το σάκχαρο στο αίμα μας, εξωθώντας το πάγκρεας σε έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι απόλυτα απαραίτητη και η έλλειψή της οδηγεί σε διαβήτη. Ωστόσο, σε μεγάλες ποσότητες η ινσουλίνη παχαίνει. Ας δούμε το γιατί.
Η αποθήκευση των λιπωδών κυττάρων στον λιπώδη ιστό επιτυγχάνεται μέσω ενός ενζύμου, της λιποπρωτεΐνης λιπάσης (LPL) η έκκριση του οποίου αυξάνεται όσο αυξάνει η ινσουλίνη στο αίμα.

Η ινσουλίνη επίσης αποτρέπει τον οργανισμό μας από το να κάψει λίπος ευνοώντας την παραγωγή ενός άλλου ενζύμου, της ορμονοευαίσθητης λιπάσης. Άρα όση περισσότερη ινσουλίνη έχουμε τόσο περισσότερο λίπος αποθηκεύουμε, το οποίο μάλιστα δεν μπορούμε να κάψουμε, ενώ πεινάμε περισσότερο αποζητώντας τροφή που να περιέχει απλούς υδατάνθρακες όπως τα γλυκά και η σοκολάτα.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι πρέπει να τρώμε με μέτρο και ισορροπημένα. Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να τρώμε ψωμί για να χάσουμε βάρος. Δείτε το άρθρο για την ισογλυκαιμική διατροφή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου