Έφυγε από τη ζωή η Μάγια Ανγκέλου (video)

Συγγραφέας, ποιήτρια, χορευτής, ηθοποιός και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Μάγια Ανγκέλου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαργκεριτ Αν Τζόνσον, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.







Το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο το υιοθέτησε μετά τον πρώτο γάμο της με τον 'Έλληνα Αναστάσιο Άνγκελο. Η Ανγκέλου είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές των ΗΠΑ την τελευταία 50ετία.

Έγινε διεθνώς γνωστή με το πρώτο της βιβλίο, την αυτοβιογραφία της «Ξέρω γιατί Κελαηδά το Πουλί στο Κλουβί», που αναφερόταν στη ζωή της μέχρι την ηλικία των 17 ετών.



Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σεντ Λούις στο Μιζούρι. Ως αφροαμερικανή βίωσε το ρατσισμό της αμερικανικής κοινωνίας. Τα πρώτα χρόνια της ζωή της έζησε τραυματικές εμπειρίες. Στα επτά της έτη βιάστηκε από τον σύντροφο της μητέρας, ενώ στο πέρασμα των χρόνων από διάφορες δουλειές για να επιβιώσει.


Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η Μάγια Ανγκέλου κάνει την εμφάνισή της στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ως τραγουδίστρια και ηθοποιός. Το 1959 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και εντάχθηκε στην ένωση αφροαμερικανών συγγραφών «Harlem Writers Guild». Έτσι ξεκίνησε η καριέρα της ως συγγραφέας.

Τη δεκαετία του ’60 η Μάγια Ανγκέλου γνωρίζει τους Μάλκολμ Χ και Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Δραστηριοποιείται στον αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ, ενώ η συγγραφική της φήμη εκτοξεύεται τη δεκαετία του 1970, κατά την οποία κέρδισε δεκάδες βραβεία και τιμητικά διπλώματα από τριάντα πανεπιστήμα σε όλο τον κόσμο.

Η Μάγια Ανγκέλου ήταν και η πρώτη αφροαμερικανή σκηνοθέτης του αμερικανικού κινηματογράφου, ενώ το καλλιτεχνικό της έργο στο σύνολό του αναγνωρίζεται ως πρωτοποριακό για τον 20ο αιώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου