Πως να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι, κάθε φορά που μαγειρεύετε θα πρέπει να θυμάστε ότι τα βακτήρια που μεταφέρονται από τις τροφές και αιωρούνται στην κουζίνα, το ψυγείο και τα μαγειρικά σκεύη λατρεύουν τη ζέστη και την υγρασία.




Δείτε πώς πρέπει να προετοιμάζετε, να μαγειρεύετε και να αποθηκεύετε τις τροφές ώστε να αποφύγετε τα δυσάρεστα.


1. Πλύσιμο χεριών

Είναι ο πιο απλός αλλά και ο πιο βασικός κανόνας για να αποφύγουμε όχι μόνο την τροφική δηλητηρίαση αλλά και κάθε είδους λοίμωξη. Πρέπει να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι για αρκετά λεπτά, πριν και μετά την επαφή με τις τροφές.


2. Οι ωμές και οι μαγειρεμένες τροφές σε απόσταση

Το κρέας και τα λαχανικά που έχουν ήδη μαγειρευτεί δεν πρέπει να ακουμπήσουν σε πιάτα ή πλάκες κοπής που δεν έχουν πλυθεί.


3. Δεν ξεπαγώνουμε τις τροφές σε θερμοκρασία δωματίου ή επάνω στον πάγκο

Οι τρεις καλύτερες μέθοδοι απόψυξης είναι: στο ψυγείο για σταδιακό ξεπάγωμα, σε νερό και στο φούρνο μικροκυμάτων.

4. Μικρά μπολ

Πρέπει να αποθηκεύουμε τις τροφές στο ψυγείο και να βγάζουμε μικρές ποσότητες από το ψυγείο, αναλόγως πόσο θέλουμε να φάμε. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των βακτηρίων τόσο στις τροφές όσο και στα δοχεία, οπότε κάθε μπολ πρέπει να πλένεται μετά από τη χρήση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου