Η υπόγεια πόλη: ζωή στους υπονόμους

Φορείς του AIDS, τοξικομανείς, ασθενείς με φυματίωση και άστεγοι ζουν στους υπονόμους του Βουκουρεστίου μένοντας μέσα στο σκοτάδι και εισπνέοντας κόλλα για να προστατευθούν από το κρύο.








Κάποτε είχε βαφτιστεί ως το «Παρίσι της Ανατολής» για τα υπέροχα μνημεία αρχιτεκτονικής αλλά και το πράσινο που γέμιζε την πόλη. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι πως κάτω από τα αρχοντικά και τις πλατείες του Βουκουρεστίου υπάρχει μια υπόγεια πόλη στην οποία κατοικούν όλοι οι αποκλεισμένοι της ρουμανικής πρωτεύουσας.

«Πατέρας» της πολιτείας των «αθλίων» είναι ένας πρώην παλαιστής, γνωστός και ως Μπρους Λη, προσωνύμιο που απέκτησε από τις μάχες του στα ρινγκ του Βουκουρεστίου. Είναι ο άνθρωπος που φροντίζει τα παιδιά των υπονόμων προμηθεύοντας τα με ναρκωτικά αλλά και όλα τα απαραίτητα για να ζουν στα υπόγεια. Οι περισσότεροι από τους θαμώνες των υπονόμων βρέθηκαν εκεί πριν από δύο δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Ρουμανία.

Δείτε το φωτοφραφικό υλικό και βίντεο  όπως τα κατέγραψε ο φακός των Paraic O'Brien, Jim Wickens & Radu Ciorniciuc.

Παιδί των υπονόμων: Κάτω από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας κρύβεται ένα μυστικό βασίλειο των καταραμένων της πόλης. Χρήστες ηρωΐνης, φορείς του AIDS και ηπατίτιδας, καθώς και ορφανά παιδιά τα οποία δεν αναζητεί κανένας. 



Ναρκωτικές ουσίες και ασθένειες: σ'αυτή την υπόγεια κοινωνία όλοι είναι φορείς του ιού HIV και το ένα τέταρτο αυτών φορείς ηπατίτιδας. Ξεχασμένοι και χωρίς περίθαλψη στο έλεος του σκότους αντιμετωπίζουν το κρύο σνιφάροντας κόλλα.




Σνιφάρισμα κόλλας: η μυρωδιά μεταλλικού χρώματος με την ονομασία Aurolac, είναι τονωτική όπως αναφέρουν οι χρήστες.



Η είσοδος για την υπόγεια πόλη είναι μια τρύπα πεζοδρομίου μιας νησίδας δρόμου ταχείας κυκλοφορίας.



Bruce Lee: ο αρχηγός της υπόγειας πολιτείας, με αλυσοδεμένους τους καρπούς και αστραγάλους του.



To μέρος ηλεκτροδοτείται πλήρως. Ένα ηχοσύστημα παίζει ηλεκτρονική μουσική διαρκώς.



Το τούνελ είναι γεμάτο σκύλους που τους φροντίζουν οι ένοικοι.



Ένας χρήστης ετοιμάζει την δόση του. Πρόκεται για συνθετική ουσία παρόμοια της μεθαδόνης.



Πρόσλκηση ή πόρτα: Ξεκινώντας από την Gara de Nord του Βουκουρεστίου, εάν δεν έχεις πρόσκληση από τον Bruce Lee (όρθιος) δεν υπάρχει τρόπος να μπεις στο σπίτι των περιθωριακών.



Βασιλιάς των Υπονόμων: τα χέρια και το στήθος του Bruce, ένα πορτρέτο τατουάζ και πληγών, η κληρονομιά μιας αυτοκαταστροφικής ζωής. 



Μερικοί ακόμα ένοικοι κατά την τελετουργία χρήσης της συνθετικής μεθαδόνης.



Λάτρης κουταβιών: ένας ακόμη παράδοξος κανόνας στο οχυρό του Bruce. Οι εργάτες του δήμου λένε πως φυγαδεύει τα κουτάβια στην προσπάθεια του να τα προστατεύσει από τα υπόλοιπα εξαθλιωμένα αδέσποτα της πόλης.



Ο Bruce κοιτάζει παλιές φωτογραφίες του ίδιου και φίλων του από όταν ήταν παιδί. Εγκαταλήφθηκε από την οικογένεια του σε ηλικία τριών ετών, όπως εξομολογείται. 



Δείχνοντας τον δρόμο για μία ακόμη είσοδο σε διαφορετικό κομμάτι του υπόγειο δικτύου. Ο Bruce ζει από παιδί στους υπονόμους μαζί με φίλους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πλέον νεκροί.



O Bruce αγκαλίαζει στο πλευρό του τον Nico. Το παιδί φέρει τον ιό του AIDS και ένα χρόνο νωρίτερα γλύτωσε οριακά από τον θάνατο αφότου νοσηλεύτηκε.



Τάξη και ασφάλεια: ο Lee πληρώνει τοπική συμμορία για να εξασφαλίσει την ακεραιότητα των ενοίκων της στοάς. Εκεί οι χρήστες, οι άρρωστοι και άστεγοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, έχωντας πρόσβαση σε λιγοστό φαΐ, ζεστασιά και ένα μέρος για να κοιμηθούν.



Διακόσμισή: παλιά κάδρα και έπιπλα κοσμούν μερικά από τα δωμάτια. 



Περιθώριο: ο Lee θέλει να αποδείξει πως η κοινωνία του δεν απαρτίζεται από περιθωριακούς, αρουραίους και πρώην κατάδικους, όπως νομίζει το μεγαλύτερο μέρος την κοινωνίας.



Ο Nico λέει: έρχονται σε εμάς για φαγητό, ζεστασιά, συμβουλές και κατανόηση. Είμαστε οικογένεια, θέλουμε να είμαστε οικογένεια και τελικά αυτό είμαστε.



Δωρεάν για όλους: ένας σκύλος δοκιμάζει την τύχη του με ένα καζάνι αυτοσχέδιας ναρκωτικής ουσίας.



Οικογένεια: ο Bruce, o Nico και η Aluca, μια οικογένεια γεμάτη σκοτάδι και φως.

Δες το σχετικό Βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου