Εξαφάνιση ειδών: Παγετώνες, αστεροειδείς, ο άνθρωπος

Μπροστά στην έκτη κατά σειρά μαζική εξαφάνιση ειδών βρίσκεται ο πλανήτης, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σύμφωνα με επιστήμονες τα ζώα και τα φυτά εξαφανίζονται με ρυθμό τουλάχιστον 1000 φορές ταχύτερο από τον φυσιολογικό - συγκρινόμενο με την περίοδο πριν την παρέμβαση των ανθρώπων στο περιβάλλον. 




Συγκεκριμένα, η μελέτη του Πανεπιστημίου Duke, εκτιμά ότι 100 έως 1000 είδη ανά εκατομμύριο εξαφανίζονται κάθε χρόνο. Τονίζει, δε, ότι μερικά από αυτά δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε 1,9 εκατομμύρια είδη, ενώ υπολογίζεται ότι άγνωστα παραμένουν 5 έως 11 εκατομμύρια. 

Η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον έχει καταστρέψει τις φωλιές των ζώων, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν τόπο να ζήσουν και κατά συνέπεια να εξαφανίζονται. 

Μελετώντας το DNA των ζώων διαχρονικά, οι βιολόγοι υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο ένα είδος σπονδυλωτού «γεννά» ένα άλλο συγγενικό είδος κάθε 10 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ο ρυμθμός γέννησης/εξαφάνισης ήταν μεγαλύτερος διαμορφώνοντας σημαντική βιοποικιλότητα. Μετά τον άνθρωπο ο ρυθμός αντιστράφηκε. 



Στην ιστορία της Γης έχουν καταγραφεί πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών, που εξάλειψαν τουλάχιστον τα μισά είδη. Οι εξαφανίσεις αυτές συνέβησαν πριν από 440 εκατ. χρόνια, 375 έως 359 εκατ., 252 εκατ. (η μεγαλύτερη από όλες προκαλώντας την καταστροφή τουλάχιστον του 90% των ειδών), 201 εκατ. και 66 εκατ. χρόνια (εξαφάνιση δεινοσαύρων πιθανώς από πτώση αστεροειδούς).

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν έντοντα ότι ο πλανήτης είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης καί ότι υπάρχει ακόμη κάποιος χρόνος για αλλαγή πορείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου