Η Ελλάδα κατοχυρώνει την πρόσβαση στα δεδομένα των δορυφόρων Sentinel

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα αποκτήσει έναν εθνικό ιστότοπο για τη συγκέντρωση των δεδομένων από τους δορυφόρους Sentinel του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.





Ο ιστότοπος θα δημιουργηθεί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του, με σκοπό να αποτελέσει έναν κόμβο συλλογής και διανομής των δεδομένων των Sentinel.

Με τον πρώτο Sentinel να βρίσκεται ήδη σε τροχιά, η εκτόξευση των υπόλοιπων πέντε δορυφόρων αναμένεται να γίνει σταδιακά μέχρι το 2020. Κινούμενοι γύρω από τον πλανήτη, οι δορυφόροι θα παρέχουν μία τόσο μεγάλη ποικιλία πληροφοριών, που η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έχει χαρακτηρίσει το Copernicus σαν «το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα γεωπαρατήρησης μέχρι σήμερα». Ενδεικτικό είναι πως μερικοί μόνο από τους τομείς που θα έχει εφαρμογή είναι η γεωργία, το περιβάλλον, η παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης, η αλιεία, και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η δημιουργία του εθνικού ιστότοπου επισημοποιήθηκε σήμερα, πρώτη ημέρα του διεθνούς συνεδρίου «Copernicus: Οι δορυφόροι Sentinels στην υπηρεσία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος», που διοργανώνει η Ελληνική Προεδρία στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Στην υπογραφή του μνημόνιου συνεργασίας ανάμεσα στην ESA και τη χώρα μας, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο κύριος Κανάρης Χ. Τσίγκανος, πρόεδρος το Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Η υποδομή θα βοηθήσει κατ’ αρχάς τη χώρα μας να αξιοποιήσει τα δεδομένα σε τομείς εθνικής προτεραιότητας, όπως για παράδειγμα στην καλύτερη εκτίμηση της μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα ή στην παρακολούθηση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς», δήλωσε ο κ. Τσίγκανος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Επίσης, όπως πρόσθεσε, ανοίγει τον δρόμο για διακρατικές συνεργασίες, πάνω σε αρκετά αντικείμενα.

Την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία εκπροσώπησε ο Volker Libich, Διευθυντής Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της ESA. Ο κ. Libich ανέφερε πως με το Copernicus «ανοίγει μια νέα εποχή στη γεωσκόπηση», με εφαρμογές τόσο για τη μελέτη και την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.


Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, από υψόμετρο 700 χιλιομέτρων, οι Sentinel θα ανιχνεύουν ακόμη και μετατοπίσεις του εδάφους κατά λίγα χιλιοστά, ώστε π.χ. να μπορούν να ελέγξουν αν τα υπόγεια έργα σε μία περιοχή έχουν επίδραση στη στατικότητα των υπερκείμενων κτιρίων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου