Νέα δεδομένα: χάπι που προστατεύει από το AIDS

Την καθημερινή λήψη ενός χαπιού που μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά από το έιτζ συνέστησαν σε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές.






Αν πράγματι η σύσταση βρει την ανταπόκριση που αναμένουν οι αρμόδιοι φορείς, τότε είναι πολύ πιθανή η ριζική μεταβολή της μεθόδου πρόληψης του έιτζ στις ΗΠΑ, η οποία από τη χρήση του προφυλακτικού, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, θα περάσει σε μία νέα εποχή τακτικής χρήσης αντιρετροϊκών σκευασμάτων. Η νέα προσέγγιση θα σημάνει άμεσα 50 φορές περισσότερες συνταγογραφήσεις για το σκεύασμα Truvada, που από 10.000 θα φτάσουν τις 500.000 ετησίως. Θα κοστίζει 13.000 δολάρια για αγωγή ενός έτους, αλλά καλύπτεται από πολλές ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι γιατροί θα πρέπει να χορηγήσουν το φάρμακο σε ομοφυλόφιλους άνδρες που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, σε ετεροφυλόφιλους που έχουν συντρόφους υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι τοξικομανείς που κάνουν χρήση ναρκωτικών ενδοφλεβίως, οι ασθενείς που έρχονται σε επαφή με άλλους φορείς όπως και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που μοιράζονται τις σύριγγες.

Το μέλος του Ιδρύματος κατά του έιτζ του Σαν Φρανσίσκο, ο Ανταμ Ζεμπόσκι, λαμβάνει Truvada, ένα αντιρετροϊκό φάρμακο που προστατεύει από τις νέες λοιμώξεις.


Οι ειδικοί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων της Ατλάντας έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχία επειδή ο αριθμός των λοιμώξεων από τον ιό του έιτζ στις ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητος την τελευταία δεκαετία με 50.000 νέες λοιμώξεις ετησίως παρά τα 30 χρόνια διαρκών επισήμων συστάσεων περί χρήσης προφυλακτικών.

Παρότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες πρόκειται να ακολουθήσουν τη νέα σύσταση, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι πρέπει να γίνει κάτι αφού δεν φαίνεται να καταφέρνουν πολλά με τις συστάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, ο αριθμός των ομοφυλόφιλων ανδρών που κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό αυξήθηκε κατά 20% μέσα στην περίοδο 2005 έως 2011.

Παρότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολλά αντιρετροϊκά φάρμακα για την προστασία από το έιτζ μόνο το Τruvada έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το σκεύασμα είναι μείγμα τενοφοβίρ και εμτρισιταμπίν και θεωρείται σχετικά ασφαλές αφού έχει λίγες παρενέργειες. Ανάμεσα στις πιο συχνές παρενέργειες είναι πονοκέφαλος, στομαχικό άλγος και απώλεια σωματικού βάρους. Σπανιότερα παρατηρούνται βλάβες στο ήπαρ και τους νεφρούς.

Να σημειωθεί ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης της Ατλάντας συνιστούν τη χορήγηση του φαρμάκου μόνο συνδυαστικά με τη χρήση προφυλακτικών, αλλά οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μην τα χρησιμοποιήσουν. Βέβαια αυτό αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από άλλες ασθένειες όπως σύφιλη και γονόρροια. Ομως αυτές οι λοιμώξεις συνήθως θεραπεύονται με αντιβίωση, ενώ το έιτζ δεν περνά εφ’ όρου ζωής και αν δεν γίνει θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο. Από το 2010 τρεις διαφορετικές μελέτες έδειξαν ότι όταν το Truvada λαμβάνεται καθημερινά περιορίζει σημαντικά το κίνδυνο της μετάδοσης του ιού.

Editor's note: πάντως έως να διαπιστωθεί αν είναι αποτελεσματικό ή όχι, το σίγουρο είναι πως η σχετική φαρμακοβιομηχανία θα βγάλει αρκετά χρήματα που θα αρκούν για να μετακομίσουν αυτοί και οι οικογένειες τους σε μαγευτικά θέρετρα στο φεγγάρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου