Το πρώτο ταξί στην Ευρώπη χωρίς οδηγό (video)

Στα θετικά, ένας υπολογιστής θα αναλαμβάνει να μας πηγαίνει στον προορισμό μας, από την πιο σύντομη διαδρομή, τσεκάροντας την κίνηση και τα όποια άλλα στοιχεία θα χρειάζεται για να "βγάλει" την πορεία. 




Στα αρνητικά, δεν θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τις συζητήσεις που κάνουμε τώρα, με οδηγούς ταξί. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο αυτόνομο ταξί κυκλοφόρησε από ανταγωνιστές της Google, που το 'χουν προμοτάρει εδώ και καιρό.

Το λανσάρισε εταιρεία στη Ρωσία (Yandex, που φιλοδοξεί να γίνει η ρωσική Amazon), που έκανε τα πρώτα δοκιμαστικά στη νέα πόλη της Innopolis, που φιλοδοξεί να γίνει η Silicon Valley της χώρας και βρίσκεται στο Tatarstan.

Tα νέας τεχνολογίας ταξί, έχουν σχεδιαστή ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται στους δρόμους, δεδομένων των υπόλοιπων οδηγών που κινούνται σε αυτούς και των πεζών. Εάν χρειαστεί μπορούν να κάνουν και στάσεις έκτακτης ανάγκης. Προς το παρόν, όσο δοκιμάζεται το προϊόν -παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2017-, οι κούρσες είναι δωρεάν. Σε αυτές υπάρχει ένας μηχανικός για να ελέγχει τις λειτουργείες και να διασφαλίζει το εύρυθμο τους. Περί τους 100 δήλωσαν εθελοντές να ζήσουν, δωρεάν, την εμπειρία Αν η δοκιμή είναι επιτυχημένη, η Yandex δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη.

Τα ταξί "βλέπουν" χάρη σε δυο (δυο διαστάσεων) κάμερες και έναν αισθητήρα που αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω τους (LiDAR από το ligh detection and ranging). Αυτό σκανάρει διαρκώς την περιοχή και δίνει σήμα, όταν υπάρχει εμπόδιο. Έως τώρα υπάρχει μια αδυναμία στην ανίχνευση πολύ μικρών εμποδίων. Υπάρχουν ραντάρ και κάμερα στο παρμπρίζ που "διαβάζει" τα φανάρια και τις πινακίδες (μαζί με πεζούς και άλλα αντικείμενα). Τέσσερα ραντάρ, από δύο σε κάθε προφυλακτήρα, επίσης "βλέπουν" τις λακούβες. Υπάρχουν άλλα δυο ραντάρ, μακρινής εμβέλειας για τα οχήματα που θέλουν να κάνουν προσπέραση. Κάμερες υπάρχουν και στους καθρέφτες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου