Νέο είδος ιππόκαμπου στο μέγεθος ρυζιού (video)

Ένα νέο είδος μικροσκοπικών ιππόκαμπων ανακάλυψαν υδροβιολόγοι στην νοτιοανατολική Ιαπωνία. Στον θαλάσσιο χώρο γύρω από τα τέσσερα μεγάλα νησιά της χώρας παρατηρείται τεράστια βιοποικιλότητα, με 53 διαφορετικά είδη της οικογένειας συγναθίδων, στην οποία ανήκουν οι ιππόκαμποι.    



«Τέσσερα από αυτά τα είδη είναι πραγματικά πυγμαία», σημειώνουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες. Οι ερευνητές ονόμασαν τα μικροσκοπικά θαλάσσια πλάσματα Hippocampus japapigu που στα λατινικά θα πει «ιαπωνικά γουρούνια».        



Η ονομασία τους οφείλεται στην παρατήρηση των δυτών που πρωτοαντίκρισαν τους ιππόκαμπους αυτούς, οι οποίοι εντόπισαν μία αμυδρή ομοιότητα των υδρόβιων πλασμάτων με μικροσκοπικά γουρούνια.    

Το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 15 χιλιοστά και το φυσικό τους καμουφλάζ τους επιτρέπει να περνούν για μικροσκοπικά φύκια.   «Τα χρώματα τους είναι εντυπωσιακά. Είναι πραγματικά μοναδικοί», λέει στο National Geographic ο ερευνητής Κέβιν Κόνουεϊ, από το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας. «Είναι σα να φοράνε πλεκτά με μοτίβα!»   



Τα «γουρούνια της Ιαπωνίας» ανακαλύφθηκαν από θαλάσσιους βιολόγους που έκαναν έρευνες 287 χιλιόμετρα νοτίως του Τόκιο. Ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους, σε βάθος 5 έως 22 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για αυτό το νέο είδος πυγμαίων ιππόκαμπων - πέρα από το ότι τρέφονται με πλαγκτόν για την επιβίωσή τους, όπως ακριβώς κάνουν και οι μεγαλύτεροι «συγγενείς» τους.





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου