Σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας οι παραισθήσεις της όσφρησης

Oι παραισθήσεις της όσφρησης μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά μέχρι σήμερα αγνοούσαμε πόσοι άνθρωποι πάσχουν από αυτές. Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο ένας στους 15 Αμερικανούς, πάνω από την ηλικία των 40 ετών, μπορεί να ανιχνεύσει μυρωδιές, όπως καμένες τρίχες και σάπιο φαγητό όταν δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. 


H μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Jama Otolaryncology - Head and Neck Surgery, είναι η πρώτη στις ΗΠΑ που υπολογίζει πόσο σύνηθες είναι το φαινόμενο σε εθνικό επίπεδο.

«Τα προβλήματα με την αίσθηση της όσφρησης συχνά παραβλέπονται, παρότι είναι σημαντικά», δήλωσε η Τζούντιθ Α. Κούπερ, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Κωφότητας και Διαταραχών Επικοινωνίας, το οποίο αποτελεί μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. «Μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην όρεξη, στις προτιμήσεις φαγητού, αλλά και στην ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε σήματα κινδύνου, όπως φωτιά, διαρροή αερίου και χαλασμένο φαγητό».

Εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποιο τύπο οσφρητικού προβλήματος μεταξύ των οποίων η ανοσμία, η ανικανότητα όσφρησης, η υποσμία, η μειωμένη ικανότητα όσφρησης και η παροσμία, μία διαταραγμένη όσφρηση. Πολλοί άνθρωποι πάσχουν παράλληλα και από διαταραχές της γεύσης, καθώς οι δύο αισθήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Η επιδημιολόγος και βασική συντάκτρια της έκθεσης, Κάθλιν Μπέινμπριτζ, του Ινστιτούτου Διαταραχών Επικοινωνίας τόνισε ότι «οι παραισθήσεις της όσφρησης είναι συχνότερες σε ανθρώπους με κακή υγεία». Σύντομα επεισόδια οσφρητικών παραισθήσεων μπορεί να πυροδοτηθούν από σπασμούς του κροταφικού λωβού, επιληψία ή τραυματισμούς στο κεφάλι. Επίσης, συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την έναρξη της ημικρανίας. Οι άνθρωποι που έχουν οσφρητικές παραισθήσεις συνήθως έχουν προβλήματα με το σωματικό βάρος τους και έχουν κακή ποιότητα ζωής, λέει ο ωτολαρυγγολόγος δρ Ντόναλντ Λέοπολντ, του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Βερμόντ. Οι περισσότερες παραισθήσεις της όσφρησης είναι άσχημες: κλούβιο αυγό, σκουπίδια ή σάπιο φαγητό. Τα αίτιά τους δεν είναι ακόμα κατανοητά, αλλά οι γυναίκες φαίνονται να υποφέρουν από αυτές σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου