Πιό αργό το Ιnternet στην Ελλάδα σε σύγκριση με ανεπτυγμένες χώρες

Υποχώρησε η μέση ταχύτητα με την οποία αποκτούν πρόσβαση στο Διαδίκτυο οι Ελληνες πολίτες. Παράλληλα, η μέση ταχύτητα πρόσβασης που επιτυγχάνεται στα δίκτυα σταθερών επικοινωνιών της χώρας μας παραμένει τόσο χαμηλή που οι επιδόσεις της συγκρίνονται με εκείνες του Μπανγκλαντές και του Κιργιζιστάν.




Η νέα αξιολόγηση ταχυτήτων Διαδικτύου για τον περασμένο μήνα (Ιούλιος 2018) από την Ookla δείχνει ότι η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω κινητού κατατάσσει τη χώρα μας στην 28η θέση μεταξύ 124 χωρών. Από την άλλη πλευρά, στις συνδέσεις σταθερού δικτύου η χώρα κατατάσσεται με βάση την ταχύτητα στην 82η θέση μεταξύ 133 χωρών. Στην κινητή οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές, δεδομένου ότι φέρνουν την Ελλάδα πάνω από τον παγκόσμιο μέσον όρο.

Συγκεκριμένα, η ταχύτητα άντλησης δεδομένων (download) σε δίκτυα κινητής στη χώρα μας μετρήθηκε σε 33,77 Μbps και είναι κατά 48% υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσον όρο που ανήλθε την ίδια περίοδο σε 22,81 Mbps. Eπίσης, η μέση ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων (upload) μέσω κινητού μετρήθηκε στη χώρα μας σε 11,39 Mbps έναντι 9,13 Mbps του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι χώρες με τις καλύτερες ταχύτητες άντλησης δεδομένων μέσω κινητού είναι το Κατάρ (62,63 Mbps), η Νορβηγία (57,31 Mbps) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (55,17 Mbps).



Παρά όμως τις ικανοποιητικές επιδόσεις στην κινητή ευρυζωνικότητα, η Ελλάδα υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στην κατάταταξή της από τον Ιούνιο του 2018. Τότε η επίδοσή της ήταν 37,16 Mbps για την άντληση δεδομένων και 11,59 Mbps για την αποστολή δεδομένων. Ετσι, σύμφωνα με την Ookla, η Ελλάδα κατατασσόταν στην 24η θέση, ενώ ακόμη πιο πριν είχε φτάσει και στην 21η θέση καθώς η αξιολόγηση λάμβανε χώρα μεταξύ λιγότερων κρατών. Πάντως είναι η πρώτη φορά που μέσα σε ένα μήνα η μέση ταχύτητα μειώνεται τόσο θεαματικά.

Η κατάταξη της Ελλάδας στις ταχύτητες Διαδικτύου μέσω σταθερού σημείου δεν άλλαξε σε σχέση με εκείνη του προηγούμενου μήνα, αλλά παραμένει πολύ χαμηλή. Η μέση ταχύτητα άντλησης δεδομένων για τον περασμένο μήνα ήταν μόλις 17,88 Mbps, όταν ο μέσος όρος στον πλανήτη είχε διαμορφωθεί σε 33,77 Mbps. Με άλλα λόγια ο Ελληνας «σερφάρει» στο Διαδίκτυο με περίπου μισή ταχύτητα από εκείνη που σερφάρουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Ετσι η χώρα κατατάσσεται στην 82η θέση, μετά το Μπανγκλαντές (81η θέση) και πριν από το Κιργιζιστάν (83η θέση). Ακόμη και στη γείτονα ΠΓΔΜ η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι υψηλότερη (67η θέση), ενώ η Πορτογαλία που έχει επενδύσει συστηματικά στα δίκτυα οπτικών ινών κατατάσσεται στην 22η θέση του πλανήτη, με μέση ταχύτητα άντλησης δεδομένων στα 66,16 Mbps. Δηλαδή οι Πορτογάλοι σερφάρουν στο Διαδίκτυο με ταχύτητα περίπου 3,7 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που σερφάρουν οι Ελληνες. Η χώρα με την ταχύτερη πρόσβαση είναι η Σιγκαπούρη, με τη μέση ταχύτητα να κυμαίνεται σε 181,47 Mbps. Aκολουθεί το Χονγκ Κονγκ με 145,65 Mbps και τρίτη η Ισλανδία με 143,62 Mbps.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου